//

Карітас у Львові закликає зміцнювати наші сім'ї

Нещодавно діти і молодь з Дитячо-юнацького соціального центру Карітасу у Львові провели ряд заходів, присвячених сімейній тематиці. Беручи до уваги  складну і нестабільну ситуацію в підопічних сім’ях, основна увага заходів концентрувалась на близьких людях, − тих, хто завжди намагається бути поряд і в кожну хвилину готовий допомогти.


Фінансова нестабільність в державі, непрозорість і непередбачуваність економічних коливань, мала заробітна платня, борги за комунальні послуги – це наболілі питання більшості людей, що живуть в Україні. Не є винятком і  потребуючі сім'ї, які відвідують львівський Карітас. Тому працівники благодійного фонду організували вечір фінансової грамотності для батьків своїх підопічних.


«Наша держава підтримує сім’ї у складних життєвих обставинах матеріально. Але є ряд перешкод в отриманні цієї грошової допомоги, навіть незважаючи на те, що рівень такої допомоги кратно менший від потреби сімей, що опинились у кризі. Наприклад, не завжди сім’ї обізнані, під яку категорію допомоги вони підлягають і куди саме їм потрібно звернутися.


Саме тому працівники місцевого Карітасу проводять роз’яснювальну роботу з сім’ями щодо отримання пільг від держави, роз’яснюють, як грамотно використовувати фінанси, надають психологічно-педагогічні консультації. Знаєте, це працює!», − коментує заходи по фінансовій грамотності для батьків підопічних Карітасу координатор проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» у Львові Віталій Герасимів.


Дуже важливо, щоби батьки цікавились своїми дітьми, а діти не були байдужі до своїх батьків, − вважають у місцевому Карітасі. Це ключ до вирішення будь-яких питань. Задля цього працівники Дитячо-юнацького соціального центру організували також вечір, який підготували самі діти для своїх матерів і близьких. Вірші, пісні, душевні історії, презентації, музичний супровід і музичні твори виконані самими дітьми приємно вразили присутніх батьків. В цей день лунали найщиріші побажання рідним батькам. На заході були присутні декілька десятків людей, і всі залишились вельми задоволені святом.


А на завершення діти  від імені Карітасу Львів УГКЦ подарували батькам набори засобів гігієни та миючих засобів, саморобні презенти,  а також частували своїх батьків солодощами.

 

повідомила Надія Чорна

 

Довідка:

Дитячо-юнацький соціальний центр львівського Карітасу понад 10 років допомагає дітям з кризових, малозабезпечених, багатодітних сімей і дітям, які опинились у складних життєвих обставинах.  Метою роботи соціального центру є сприяти тому, щоби десятки проблемних дітей віднайшли перспективи у своєму житті, розвинули свої позитивні риси, подолали кризові обставини, а також навчити їх вести здоровий спосіб життя, дотримуватись християнських цінностей.

Працівники Карітасу Львів УГКЦ при роботі з сім’ями здійснюють наступні діяльності:
- виявлення кризових сімей та визначення їхніх потреб
- відвідування кризових сімей, з’ясування психологічного клімату та побутових умов, укладання угоди соціального супроводу
- інформування та консультації сімей щодо отримання належних їм соціальних виплат; супровід сімей під час збору пакету документів
- організація та проведення тренінгів для подолання конфліктів та насилля в сім’ї
- організація заходів дозвілля для батьків та дітей для кращого налагодження стосунків в сім’ї, (екскурсії, змагання, культурні заходи, спільний відпочинок)
- організація та проведення заходів з неформальної освіти у «Школі батьківської освіти» (планування бюджету, відповідальне батьківство, самодопомога, побутове життя)
- проведення психолого-педагогічних консультацій
- організація юридичних консультацій через партнерські служби
- організація та підтримка клубу взаємопідтримки для батьків, організація регулярних зустрічей