//

Кардинал Тімоті Долан: Найважливішим таїнством нової євангелізації є сповідь

 Найважливішим таїнством нової євангелізації є таїнство покути і примирення, – вважає кардинал Тімоті Долан. Архиєпископ Нью-Йорка виступив на ХІІІ звичайному засіданні Синоду Єпископів, що триває у Ватикані.

 

Голова єпископату США навів слова великого американського євангелізатора, Слуги Божого Фултона Дж. Шіна, який колись сказав: «Першим словом Ісуса в Євангелії було – прийди, останнім словом Ісуса було – іди».

 

«Нова євангелізація нагадує нам про те, що її діячі мають насамперед євангелізувати самі. Тому я вважаю, що найважливішим таїнством нової євангелізації є сповідь, і дякую Папі Бенедиктові, що нагадав нам про це. Таїнства втаємничення – Хрещення, Миропомазання, Євхаристія – наповнюють діяча євангелізації, підштовхують його, озброюють. Таїнство Примирення євангелізує євангелізатора, бо приносить там сакраментальний контакт з Ісусом, який закликає нас до навернення сердець і надихає нас на те, щоби відповісти на Його заклик до покаяння», – сказав архиєпископ Нью-Йорка.

 

Він наголосив також, що ІІ Ватиканський Собор закликав до відновлення таїнства сповіді, а замість цього, на жаль, у багатьох місцях це таїнство зникло. «Ми шукаємо оживлення: реформи структур, систем, інституцій та інших людей. Так, це добре. Шукаємо відповіді на питання: що у цьому світі фальшиве? То не політика, економіка, секуляризм, забруднення довкілля, глобальне потепління… Ні. Як писав Честертон, відповідь на питання «що у світі фальшиве?» складається з двох слів: то я», – так говорив кардинал Долан, підкресливши: «То я! Ці слова провадять до навернення серця і до покаяння. Йдеться про серце, яке запрошує до себе Євангеліє. Саме так діється у таїнстві сповіді. Воно є таїнством євангелізації».

 

Джерело: СREDO