//

Кардинал-син африканського вождя став кандидатом на вівтар

Тисячі католиків зібралися 6 вересня у базиліці Святої Родини в столиці Кенії Найробі у 9-ту річницю смерті слуги Божого кардинала Мауріса Отунгі. Єрарх помер 2003 року у віці 80 років, 50 з яких вірно прослужив Церкві, 25 з них - був кардиналом.


«Завжди окреслював себе як слуга слуг, служив Богові з покорою і у послусі» - згадує першого кенійського Архиєпископа віцеглава Конференції Єпископату Кенії єпископ Ануоло.

 


Кардинал Отунга був сином вождя племені Бакхоне, його батько мав  40 жінок. Хрещення прийняв у 12 років, висвячений на священика у Римі у 1953 році. Потім викладав у семінарії у м.Какамега, працював у апостольській делегатурі в Кенії, брав участь в роботі ІІ Ватиканського Собору. У жовтні 1971 року був призначений Архиєпископом Найробі, а 5 березня 1973 року Папа Павло VI іменував його кардиналом. У травні 1997 року кардинал пішов на емеритуру і перестав виконувати обов’язки Архиєпископа Найробі.

 


Кардинал Отугна був пастирем, який підкреслював потребу суспільного заангажування Церкви, людиною візії, яка клала натиск на духовний, фізичний, соціальний та економічний розвиток. Під час нарад І Синоду для Африки у 1994 року власне кардинал представив документ «Євангелізація як справедливість і мир».

 


Покійний кардинал був великим проповідником гідності людського життя та родини, чинив спротив спробам накидання кенійцям контрацепційної ментальності, навіть брав участь у публічному спаленні презервативів 1996 року в Угуру Парку.

 


Свідки окреслюють його як «великого джентльмена» (о.Річард Квінн), людину миру і радості, а при цьому «воїна духа, лагідного в розмові, але який провадив неустанну боротьбу зі злом і структурами гріха» (єпископ Антоні Мугерія). Кардинал-кандидат на вівтар вмів досконало слухати, а під кінець життя не мав ні власного дому, ні автомобіля, жодних дібр і навіть вигідного ліжка.

 


Наразі триває праця приготування до беатифікаційного процесу. Віцепостулятор процесу прогнозує закінчення єпархіальної фази до початку 2013 року. Потім рапорт направлять до Риму. Наразі зібрано понад 60 свідчень з різних єпархії, хоча до закінчення справи їх планують мати сто.    

 

За матеріалами: wiara.pl