//

Кардинал: Папа свідомий, що йому потрібно приймати рішення

Європа, на думку архиєпископа Мілану, кардинала Анджело Сколи, йде до свого падіння. Громадянське суспільство і Церква тут старі і втомлені, вони повинні "радикально переглянути" ставлення до себе, сказав єрарх у інтерв'ю італійській "La Stampa" 16 червня. Останні події в Туреччині та Сирії, на думку кардинала, це чіткий сигнал для Європи. Божим знаком  він назвав обрання нового Папи. Франциск намагається повернути Церкву і суспільство до основного спільного досвіду. Під його керівництвом європейські Церкви будуть мати мужність почати все заново.

 

Кардинал дуже позитивно вражений силою, свідченням, способом життя і комунікативними здібностями нового Папи. Франциск свідомий, що йому потрібно приймати рішення і він в змозі це зробити. Кардинал Бергольйо вже перед конклавом був перспективним кандидатом на Престол св. Петра, зізнався міланський архиєпископ.

 

Протести в Туреччині, на думку кардинала Сколи, "це, скоріше, громадянський протест, викликаний цілим рядом факторів, у тому числі ісламізацією, що супроводжується зростанням авторитарних тенденцій". На його думку, європейці повинні прийняти дуже серйозно цей сигнал. Для оцінки ситуації в Сирії, Церква теж має слухати християнських лідерів регіону, які застерігають від зовнішнього військового втручання, так як до лав так званих повстанців проникли багато ісламських фундаменталісти. Ілюзорними і нереальними ідеями кардинал називає спроби західних лідерів "експортувати демократію" в цю країну.

 

Відносини між Церквою і державою, за словами авторитетного єрарха, повинні визначатися партнерством. Церква не вимагає привілеїв. Але це не означає, що держава повинна нейтралізувати релігію і депортувати її на безлюдний острів. "Релігія повинна займати своє місце в державі, висловлювати свою думку і дебатувати з іншими ідеями". Таким чином, ніхто не повинен забирати у християн можливість висловлювати свої ідеї щодо шлюбу і сім'ї в суспільстві. Говорячи про юридичне визнання гомосексуальних союзів кардинал Скола зазначив: "Одна справа, забезпечення особистих прав для всіх, друга, прямий або опосередкований вплив на сім'ю".

 

Консультативна група з восьми кардиналів, повинні допомогти Папі вести лінію розвитку Церкви, що жодним чином не вплине на примат Понтифіка, зазначив кардинал. Напередодні конклаву кардиналами було підтримано думку, що обраний Папа повинен буде "знайти нові форми керівництва Церквою". Архиєпископ Мілану вважає,що створення кардинальської групи - крок саме в цьому напрямку.

 

За матеріалами    http://be.radiovaticana.va