//

Кардинал Марк Уелле розповів про кар'єризм у Церкві

– Це нормально, що люди люблять, щоб їх цінували, і хочуть робити кар'єру. Єпископ, однак, мусить критично підходити до власних намірів. Щоранку має питати себе, кому він насправді служить, – так про проблему кар'єризму у Церкві, висловився кардинал Марк Уелле в інтерв'ю для газети «L'Avvenire». Вже рік він очолює Конгрегацію у справах єпископів, яка допомагає Папі встановлювати нові призначення.


Канадський кардинал вважає, що сьогодні, в епоху секуляризації, добрий єпископ мусить вирізнятися здатністю голосити Євангеліє і готовністю публічно стати на захист віри. На жаль, не всі в змозі виконати це завдання, дуже поширені  відмови з боку священиків або єпископів від папських номінацій. Таких випадків більше, ніж я очікував до того, як почав мати з цим справу, – зізнається кардинал Уелле.


Однак, кількість єпископів постійно зростає. Сьогодні їх понад 5000, що в два рази більше від часу Другого Ватиканського Собору. У зв'язку з цим важко кожні п’ять років влаштовувати візити ad limina Apostolorum, кінці понтифікату Івана Павла II, ритм офіційних візитів до Ватикану був скорочений до 7 років і залишається таким дотепер.

 

За словами префекта Конгрегації у справах єпископів, процес висунення кандидатів є свідченням колегіальності. Цей механізм у цілому працює добре, хоча є деякі винятки. Кардинал наголошує, що Папа приймає остаточне рішення. 

 

Крім того, кардинал Уелле нагадав, що під час Другого Ватиканського собору була зроблена інтернаціоналізація співробітників Римської курії. Також нещодавно це застосували до Конгрегації у справах єпископів. До недавнього часу керівництвом дикастерії займалися троє італійців. Сьогодні всі керівники з-поза меж Італії.

 


– У нашій дикастерії все ще працює багато італійського духовенства, це зумовлено тим, що листування з нунціями здійснюється італійською мовою», – сказав кардинал Марк Уелле.

 

Джерело: deon.pl