//

Кардинал Майзнер від імені Папи: Св. Агнеса – гарант відновлення християнізації Чехії

"Чехи не мають миритися з тим, що їхня батьківщина є найбільш атеїстичною країною Європи. Чеська Республіка є країною святих, таких як Агнеса. Вони не є предметом ностальгії, але живим двигуном цього народу. І дають нам впевненість в тому, що християнство в цій країні, як і раніше, переможе". Так говорив у Празі кардинал Йоаким Майзнер, папський легат на святкування 800-річчя від дня народження св. Агнеси. Це була дочка чеського короля, яка під упливом листування зі св. Клер заснувала монастир Кларисок в Чеській Республіці. Вона вибрала монастирські стіни і служіння вбогим, хоча її руки просив навіть імператор чи король Англії, – сказав кардинал Майзнер.

 

Папський легат нагадав, що з Чехією його поєднує близький зв'язок. Коли в Польщі настав воєнний стан, таємні семінаристи з Чехії більше не могли їздити на висвячення до польських єпископів. Тому за потреби вони вирушали в Східний Берлін, де ординарієм був Йоаким Майзнер. Він висвятив низку священиків катакомбної Церкви. На його подив, Кардинал.Майзнер зустрівся з ними у Ватикані в листопаді 1989 року під час канонізації св. Агнеси. Саме тоді, менш ніж за тиждень до Оксамитової революції, таємні священики вирішили вийти з підпілля. "Не повернемося зараз у катакомби, ми віримо, що здійсниться давнє пророцтво, згідно з яким після канонізації Агнеси настануть кращі часи в Чехії", – говорили тоді катакомбні священики. "Їхня позиція на канонізації справила на мене ще більше враження, аніж падіння Берлінської стіни", – зізнався колишній єпископ німецької столиці.

 

Митрополит Кельну наголосив, що Європа має повернутися до своїх святих. Сьогодні вона є континентом без будь-яких перспектив, характеризується низькою народжуваністю і відсотком здорових сімей. У таких умовах немає жодних шансів для реального розвитку. Німецький кардинал зазначив, однак, що великі святі Європи пережили всі політичні зміни і падіння. Нехай хоч що відбувається, а святі залишиться з нами як наші постійні захисники, будуть на нашій стороні, підуть з нами, – підсумував кардинал Майзнер. Проповідь під час річниці Євхаристії в кафедральному соборі Праги закінчилася знаменитою цитатою з листа польських єпископів до єпископів Німеччини: "Мости між народами здатні побудувати тільки святі. Нічого не забирають, а дають все: добру культуру і самих себе", – закінчив кардинал Майзнер.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie