//

Кардинал Кох про підготовку католицько-лютеранської декларації

"Апостольська Столиця та Всесвітня Лютеранська Федерація готуються до прийняття спільної декларації з нагоди 500-річчя Реформації, яке відзначатиметься 2017 року", – розповів кардинал Курт Кох, голова Папської Ради зі сприяння християнській єдності.

 

Єрарх зазначив, що обидві сторони хочуть представити цю подію в контексті двохтисячолітньої історії Церкви і майже півторатисячної спільної історії. Кардинал наголосив, що спільне відзначання року Реформації може стати кроком до взаємного визнання гріхів і на цьому не зупиниться.

 

"Якщо не буде спільного роздуму над минулим, коли ми не дійдемо до спільного очищення пам'яті та взаємного визнання гріхів, не можна буде по-справжньому пригадати Реформацію", – сказав кардинал Кох. Єрарх зазначив, що Церква теж винна у розділенні та не відмовляється від відповідальності, про що говорив Іван Павло II 2000 року під час святкування ювілею християнства.

 

Голова Папської Ради зі сприяння християнській єдності звернув увагу на те, що Бенедикт XVI під час свого візиту до Німеччини планує також зосередити увагу на екуменічних аспектах. "Спільна декларація про доктрину виправдання", прийнята 1999 року, стала можливою саме завдяки зусиллям кардинал Ратцінгера, бо перебувала у важкій фазі дискусії", – нагадав єрарх. "Під час візиту до Німеччини Папа нагадає, що екуменізм для Католицької Церкви є завданням і обов'язком, від якого не можливо відвернутися", – розповів кардинал Курт Кох.

 

За матеріалами Ватыканскае радыё