//

Кардинал Долан: з нетерпінням чекаю на спільну молитву з кардиналами

Катедра св. Патріка на 5-ій авеню в Нью-Йорку забита вщент. Кардинал Тімоті Долан відправляє тут першу Службу Божу після того, як Папа Бенедикт XVI оголосив про свою відставку, а спантеличені вірні прийшли сюди, щоб знайти якусь підтримку. І кардинал Долан їх не підводить. Він починає проповідь, говорячи про земний Рай, помилку Адама, котрий піддався спокусі диявола та своїм власним бажанням, а потім критикує Френка Сінатру за те, що він хотів усе робити «по-своєму», в той час як вірні повинні ставити Божу волю перш за все. Святіший Отець дає цьому приклад, показуючи велику покору, ставлячи добро Церкви вище себе, – каже кардинал Долан.


Після Літургії кардинал Долан відповів на кілька запитань Паоло Мастроліллі, журналіста «Vatican Insider».


З яким настроєм Ви полетите до Риму на конклав, і які риси Ви б хотіли бачити в наступнику Бенедикта XVI?


Перш за все, я буду шукати допомоги Святого Духа, бо саме він надихатиме нас у виборі. Я з нетерпінням очікую, коли зможу приєднатись до моїх колег кардиналів у молитві. Це буде щось схоже на нове пережиття діянь апостолів, на ті перші молитви після Вознесіння, коли вони молились із пресвятою Богородицею за заступництво Святого Духа. Саме цього нам потрібно найбільше, чи не так? Чому ми віримо чи ні в те, шо Бог послав Ісуса і Святого Духа, і що вони всім правлять? Це те, що сказав Святіший Отець своїм величним і яскравим прикладом покори. Ісус провадить Церкву, і ми віримо Йому.


Дату проведення конклаву можуть перенести на ближчий час. Вас це тішить?


Я ще нічого про це не чув, чекаю вказівок. Однак ми усвідомлюємо, що слід бути терплячими, бо є ще багато дражливих справ, які слід вирішити. Проте я думаю, що ніхто б не хотів поспішати на конклав. Найважливішим є бути поруч з Папою Бенедиктом XVI, виражати йому нашу любов і найкращі побажання, молитись разом, а потім прийняти необхідне рішення.


Ви ще досі зайняті вирішенням локальних проблем після того, як губернатор Куомо сказав, що хоче позбутися останніх заборон для абортів на пізньому терміні?


Надіюсь, що до цього не дійде. Нью-Йорк і так вже є національною столицею абортів. Немає потреби ще щось додавати.


Яку роль на конклаві відіграватиме Йозеф Ратцінгер?


Надзвичайну духовну роль. Його приклад, його молитва – все це матиме значний вплив. Але я не думаю, що він відіграватиме якусь іншу роль, оскільки він вже з характерною покорою сказав, що не хоче жодним чином впливати на конклав.

 

Філософ Майкл Новак сказав, що настав час розглядати на цей пост англомовного кандидата.


У нас такі вже були: і Войтила, і Ратцінгер дуже добре володіють англійською.


Новак також говорив про культурний внесок, який папа-американець міг би внести на роздоріжжі між європейською та іспанською культурами. Він помилявся?


Новак – дуже розумна людина, і те, що він каже завжди має сенс.


За матеріалами Vatican Insider