//

Іван XXIII - перший Папа, чий голос звучав на площі Революції в Гавані

Першим Папою, чий голос звучав на площі Революції в Гавані, був Іван XXIII. Це було 53 роки тому. Завдяки аналізу свідчень і архівних матеріалів, що зберігаються в національному історичному архіві Куби, стало відомо, що 29 листопада 1959 р., під час св. Меси на площі Революції до віруючих звертався Римський Понтифік. Іван XXIII спеціально записав радіозвернення до кубинського народу, яке було озвучено завдяки Ватиканському радіо. Директор кубинського історичного архіву Евженіо Суарез, в статті під назвою "Перша св. Меса на площі Революції ", опублікованому на сайті кубинських журналістів" Cubadebаte ", зазначив, що 53 роки тому, через кілька місяців після тріумфу революції, кубинські єрархи скликали Католицький національний конгрес. Він проходив 28-29 листопада 1959. Історик зазначив, що кульмінаційним моментом цієї події була св. Меса в честь Божої Матері Милосердя з Ель Кобра на площі Революції в Гавані. "Під час літургії віруючі пережили дуже емоційний момент, коли завдяки Ватиканському Радіо почули голос Іаана XXIII", - підкреслив історик.

 

У своєму зверненні понтифік довірив кубинський народ опіці  Божої Матері Милосердя з Ель Кобра і побажав, щоб вона принесла спокій і любов для цього острова.

 

Вчені відзначають, що на цій св. Мессі був присутній також молодий Фідель Кастро, лідер революції, в супроводі своїх друзів і соратників.

 

Іван Павло II служив св. Месу на центральній площі столиці Куби 25 січня 1985, а Бенедикт XVI 28 березня 2012

 

За матеріалами radiovaticana.org