//

Іван Павло II – свідок і вчитель культури життя, – Кардинал Бертоне

Триває візит держсекретаря Ватикану кардинала Тарчізіо Бертоне до Польщі. Після відвідин Кракова, де єрархові вручили звання почесного доктора Папського університету ім. Івана Павла II, кардинал Бертоне вирушив до м. Лодзь. Там він зустрівся з діячами культури і науки.

 

У своїй промові до присутніх кардинал говорив про Івана Павла II, як свідка і вчителя культури життя. Він зазначив, що все життя блаженного Папи було великим свідченням культури життя, особливо в моменти страждань. «Йдеться про те, що страждання стали однією з його енциклік», – сказав кардинал Бертоне. «Папа Іван Павло II ніколи не робив таємниці зі своєї хвороби, і ніколи не намагався приховувати її. Через свої фізичні страждання він закликав нас до Євангелія життя, яка підштовхує всіх: одиноких людей, сім'ї, асоціації та установи, спрямувати свої зусилля «щоб закони держави жодним чином не порушували право на життя», а навпаки, сприяли «захисту фундаментальних прав людини, особливо – найслабших», як в стадії ембріонального розвитку, так і вмираючих», – підкреслив єрарх.

 

Кардинал Бертоне звернув увагу на важливість енцикліки «Evangelium vitae», написаної 1995 р. Єрарх нагадав слова Папи про те, що сьогоднішнє людство є в центрі боротьби між «культурою смерті» і «культурою життя», і своїм щоденним вибором кожен з нас стає на бік однієї чи іншої сили.

 

Кардинал Бертоне назвав причиною виникнення «культури смерті» «поняття свободи, яке вивищує окремого індивідуума, і робить його далеким від солідарності, повного прийняття та служіння іншому». Єрарх нагадав слова Папи про відповідальність сімей за будівництво «культури життя»: потребу збереження цивілізації любові, ролі жінок, турботи про дітей, молодь і людей похилого віку. «Захист і сприяння життю не є монополією когось, але завданням та відповідальністю усіх», – нагадав слова Папи кардинал Бертоне.

 

Візит єрарха до Польщі триватиме до 13 червня. Кардинал Бертоне відвідає також міста Будгощ і Гданськ.

 

За матеріалами radiovaticana.org