//

Італія: беатифікація сестри Антонії Марії Верне з Івреі

Зразком богопосвяченої жінки і виховательки назвав Бенедикт XVI сестру Антонію Марію Верне. Ця італійська монахиня, що жила на межі XVII i XVIII століть, учора була проголошена блаженною. Літургію в соборі міста Івреа неподалік П’ємонту від імені Папи очолив Держсекретар Ватикану, де зібралося кілька тисяч вірних.

 

Нова блаженна стала відомою завдяки служінню бідним у заснованому нею  Згромадженні Сестер Милосердя від Непорочного Зачаття Марії з Івреі. Вона походила з бідної, багатодітної та побожної  селянської родини. З раннього віку прагнула служити потребуючим, особливо покинутим дітям. Це був неспокійний час, поширювалися ідеї Просвітництва, масонські й антиклерикальні. Незважаючи на опір середовища, вона протестувала проти волі батьків, які хотіли видати її заміж, і віддалася ділам милосердя щодо найбільш потребуючих. З часом до неї приєдналися  інші жінки й так постало нове монаше згромадження. Сьогодні сестри працюють, зокрема, у Святій Землі, Лівані, Лівії, Туреччині та Албанії, найбільший акцент роблячи на освіту.

 

Власне  виховний аспект у ділі послідовниць сестри Антонії Марії Верне підкреслив у зв'язку з беатифікацією ординарій Івреі. Єпископ Арріго Мільо зазначив, що її виховна інтуїція актуальна і нині, а доброї освіти і релігійного виховання все ще потребують юрби не тільки бідних дітей. Єпископ зазначив, що беатифікація "сестри виховательки" прекрасно вписується у рік освіти, що триває в Італійській Церкві.

 

За матеріалами Radio Watykańskie