//

Ісус був справжнім законодавцем, – ватиканський історик

Слова Ісуса як нормативний фундамент для становлення Церкви – це тема книги «Ісус законодавець» італійського історика Анарато Бучі, презентація якої відбулася у Ватикані. У книзі, яку автор написав у співпраці з Папською комісією історичних наук, проаналізовані джерела про Ісуса в контексті ізраїльської традиції, а також юридичне становлення Церкви протягом першого тисячоліття її історії.

 

У презентації видання взяв участь кардинал Держсекретар Тарчізіо Бертоне. Він зазначив, що канонічне право не є лише інструментом, який Церква використовує для виконання своєї місії, але має «зразковий вимір для суспільства, представляючи владу, як служіння суспільству для добра людини».

 

Кардинал Бертоне наголосив, що в світі не існує давнішої організаційної структури, аніж церковна, і жодне право не має такої сили і можливості, щоб повністю зрозуміти потреби людини.

 

Автор книги, Анарато Бучі, член Папської комісії історичних наук, зазначив, що «Нагірна проповідь» Христа була цією Конституцією для Церкви, в той час, коли мораль і право були нерозривними поняттями.

 

«У древньому Ізраїлі не було різниці між Ius i Fas, між етичною нормою і юридичною, між внутрішнім і зовнішнім актом, тому стає зрозуміло, що Ісус був справжнім законодавцем. Поняття любові було юридичним поняттям. Вона не розумілося лише як жертва, але як агапе, а агапе – це спочатку юридичний термін. Тільки з часом він став соціологічним», – розповів Анарато Бучі.

 

За матеріалами: radiovaticana.org