//

Іспанія: процесії Великого Тижня

Приготування до Великого Тижня в Іспанії – це, зокрема, час вуличних процесій. Перші з них відбуваються у П’ятницю Матері Божої Страждальної, коли на вулиці виходять вірні зі скульптурними зображеннями сцен Страстей Господніх. У день Вербної Неділі розпочинається перша велика процесія Великого Тижня, на пам’ятку про тріумфальний в’їзд Ісуса до Єрусалима.

 

В Іспанії вже рухаються вулицями процесії релігійних братств із так званими «пасос» – великими, інколи по кілька тонн, платформами, де встановлено статуї Христа або Матері Божої, а також цілі сцени з Писання. Більшість pasos – це справжні твори мистецтва, шедеври, прикрашені сріблом, слоновою кісткою, різьблені з дерева. Деякі з них походять із XVII століття.

 

У процесії беруть участь люди, перевдягнені як біблійні постаті, а також і покутники – capirotes. Традиція ходити в покутних процесіях, закривши обличчя спеціальними каптурами, виводиться з часів інквізиції, коли ті, хто дістав єпітимію, мусили певний час ходити у спеціальному покутному одязі – sanbenito, а на голову вдягати спеціальний довгий каптур. Сьогодні ця традиція набула іншого змісту: покутники виходять у такому дивному вбранні не заради «історичного театру», а тому що це насправді зручно для тих, хто хоче пройти містом свій покутний шлях, і при цьому не демонструвати свою релігійність, не хизуватися своєю вірою.

 

Вербна неділя в Іспанії – це насамперед процесія borriquita (з іспанської – «осличка», на пам’ять про осля, на якому Господь Ісус в’їжджав у Єрусалим). Особливо урочисто вона відбувається в Севільї. Тутешнє Архибратство Borriquita було засноване у XVI столітті. Його процесія у Вербну неділю започатковує серію великих процесій в андалузькій столиці. Члени братства на чолі колони учасників несуть велику статую Ісуса, який в’їжджає в Єрусалим на осляті. Характерною рисою цієї популярної процесії є те, що учасниками процесії є виключно діти й підлітки, вбрані у традиційні строї. Братство, що представляє цю євангельську сцену, налічує кількадесят дуже молодих віруючих.

 

Популярна також так звана «процесія з білими пальмами» в Елче поблизу Аліканте. Перша згадка про неї походить із 1371 року. Сотні вірних несуть характерні білі пальми, виготовлені міськими ремісниками. Пальми походять зі славнозвісного «Парку пальм», найбільшого парку такого типу в Європі. Ювілейного 2000 року ЮНЕСКО визнала цей парк спадщиною людства.

 

У багатьох місцевостях покутні братства приймуть у ці дні нових членів.

 

Джерело: CREDO