//

Іракський Архиєпископ йде на емературу

Архиєпископ Жорж Касмуса з м. Мосул провадив Церкву в північно-західному Іраку з 1999 року. Це був період політичних репресій та релігійного переслідування християн, які присутні на цій території ще від самих початків існування Церкви.

 

1 березня у Ватикані оголосили про те, що Папа прийняв його відставку. Архиєпископ продовжуватиме працювати у своїй архиєпархії, що знаходиться в регіоні, де присутні католики сирійського, халдейського, ассирійського та латинського обрядів, а також православні християни сирійського та вірменського обрядів. Однак переважаючою групою населення там є мусульмани.

 

Кількість християн в цьому регіоні за останнє десятиліття зменшилась в два рази – вони змушені були емігрувати через насильство та відсутність безпеки.

 

На думку Архиєпископа Касмуси, зараз Ірак переживає поворотний момент. Лідери нації повинні знайти шлях, з допомогою якого зможуть гарантувати рівність всіх націй та релігій. В протилежному випадку, вони повинні створити автономний регіон, де б християни могли вільно жити і практикувати свою релігію.

 

У зв’язку з тим, що кількість християн на цій території зменшується, тим християнам, що залишаються в Іраку, стає все важче боротися за свої права. Землі, що належали християнам, тепер продають уряду та нехристиянам. Ніневійська рівнина, яка історично завжди була християнською, зараз є під загрозою залишитись в минулому.

 

«Ми втрачаємо нашу свободу, нашу перевагу в наших містах, нашу ідентичність» - зазначив Архиєпископ Касмуса.

 

На його думку, одним з виходів з цієї ситуації є перебудова країни після стількох років війни.

 

«Ми не можемо відбудувати її без миру і безпеки громадян. Це – ключ до майбутнього як християн, так і мусульман, і всіх громадян» - підсумував він.

 

За матеріалами CNA