//

Йорданія має намір боротися за повернення християнської реліквії

Йорданія має намір боротися за повернення ранньохристиянських реліквій. Йдеться про 70 сакральних манускриптів, виконаних на тонких свинцевих листах, переплетених дротом, повідомляє BBC.


"Свинцеві книги" були виявлені в період між 2005 і 2007 роками в печері у віддаленій посушливій долині північної Йорданії. Володарем знахідки, як стверджують в Йорданії, був місцевий селянин-бедуїн.


Нагадаємо, що знахідка трималася в секреті, оскільки робилися таємні спроби продати цю стародавню бібліотеку.
Після того, як кілька потенційних покупців звернулися до вчених для проведення експертизи на достовірність, про скарб дізналася широка громадськість. Повідомлялося, що свинцеві манускрипти містять зашифрований текст на основі староєврейської мови. При цьому автори рукописів широко використовували і ієрогліфи.


До роботи з розшифровки текстів були залучені фахівці з британського Оксфордського університету. Після напруженої роботи їм вдалося розшифрувати частину тексту, в якому говориться про Месію і Вознесіння. Фахівці вважають, що в свинцевих книгах йдеться про Христа.


Тим часом йорданська влада стверджує, що манускрипти були вивезені до Ізраїлю контрабандою якимсь ізраїльським селянином. Зі свого боку, цей селянин, який в даний час є володарем книг, заперечує ці звинувачення і стверджує, що манускрипти знаходилися в його сім'ї впродовж останніх 100 років.


Представники уряду Йорданії заявляють, що "використають всі зусилля на будь-якому рівні", щоб повернути реліквії в країну.


На думку експертів, манускрипти, майже 2 тисячі років приховані від людських очей, можуть бути найранішими свідоцтвами про виникнення християнства і, ймовірно, здатні змінити нинішні уявлення про життя і воскресіння Ісуса Христа.


Директор Йорданського департаменту старовин Зіеда аль-Саада переконаний, що тексти були записані послідовниками Ісуса Христа через кілька десятиліть після його розп'яття. За його словами, не виключено, що ці манускрипти можуть представляти навіть більший інтерес, ніж знамениті рукописи Мертвого моря.


Аль-Саада вважає, що вивчення свинцевих рукописів супроводжуватиметься перевіркою достовірності матеріалу, проте початкова інформація надихає учених і дозволяє припустити, що тут йдеться про дуже важливе відкриття, можливо, навіть найсерйозніше відкриття в історії археології.


На думку фахівців, якщо манускрипти дійсно мають ранньохристиянське, а не чисто  юдейське походження, то вони мають величезне значення.


Одним з небагатьох фахівців, яким довелося побачити свинцеві книги, став дослідник в області релігійної археології Девід Елкінгтон, що очолює групу британських вчених, які  намагаються повернути реліквії в йорданський музей.


Він говорить, що манускрипти можуть стати "головним відкриттям християнської історії". За словами Елкінгтона, "це було переживання, яке захоплює дух, коли в руках у нас виявилися рукописи, які, можливо, були записані першими святими християнської церкви".


На думку вченого, найбільш явні докази ранньохристиянського походження рукописів ховаються в зображеннях, що прикрашають палітурки книг і деякі сторінки манускриптів.


Елкінгтон згадує, зокрема, зображення світильника-семисвічника, який, на його думку, важко було б уявити в юдейській традиції, оскільки євреям було строго заборонено зображати те, що знаходилося в святая святих Храму у присутності Всевишнього.


Професор Філіп Девіс з Шеффілдського університету, який займається дослідженнями Старого Завіту, переконаний, що на користь християнського походження рукописів говорить зображення Єрусалиму.


Так, на передньому плані ілюстрації позначений хрест, а позаду нього - невелика споруда, яка може бути гробницею Ісуса. За нею видно міські стіни.


На користь християнської традиції говорять і зображення хрестів, які використовувалися римлянами для страти розп'яттям.


Маргарет Баркер - фахівець в області історії Нового Завіту - вважає, що саме те місце, де були знайдені свинцеві книги, служить доказом християнського, а не юдейського походження реліквії. На її думку, якщо простежити дороги біженців-християн, що рятувалися від переслідувань в Єрусалимі, то можна встановити, що вони прямували з міста на схід, пересікали Йорданію біля Єрихону, а потім знову йшли в східному напрямі якраз повз те місце, де ці книги, за свідоцтвами очевидців, і були знайдені.


Є і ще один факт, який вказує на християнське походження манускриптів, - те, що вони виконані не як свити, а як книги, стверджує Баркер. За її словами, для християн була характерна традиція книжкової форми, а не форми сувою.


Тим часом, як відзначають дослідники, немає підстав зі всією безперечністю стверджувати, що всі знайдені артефакти зібрань відносяться до одного і того ж періоду.


Проте аналізи металу дозволяють стверджувати, що книги не відносяться до нашого часу.

 

Джерело: www.newsru.com