//

Інтерв`ю з єпископом Маркіяном Трофим`яком про Перший Євхаристійний конгрес

У понеділок, 23 січня, до Католицького Медіа-Центру завітав єпископ Маркіян Трофим`як - голова Комітету І Євхаристійного конгресу РКЦ в Україні. В інтерв`ю Владика розповів про мету та значення цієї події для всієї церковної спільноти нашої держави.

 

Ваше Преосвященство, Євхаристійний конгрес, що невдовзі відбудеться в Україні, стане першою такою подією в житті Римо-Католицької Церкви на наших теренах. Як народилася ідея щодо проведення цього Конгресу і в чому полягає його головна мета?

 

Поштовхом до обрання дати Конгресу став 600-річний ювілей перенесення єпископської кафедри з давнього Галича, столиці тодішнього князівства, до Львова. Це відбулося в 1412 році, коли блаженний архієпископ Яків Стрепа вирішив перенести кафедру до міста, що розвивалося динамічніше й мало краще розташування. Тому він був певен, що Львів є більш відповідним місцем для єпископської кафедри. Цього року минає 600 років із часу цієї події, тому архієпископ Львівський митрополит Мечислав Мокшицький вирішив провести Євхаристійний конгрес саме в цьому році.

 

Я думаю, що ідея проведення  Євхаристійного конгресу є логічним наслідком і плодом візиту Святішого Отця блаженного Йоана Павла ІІ в Україну в 2001 році. З часу цього візиту минуло вже 10 років, тож хотілося все-таки провести якийсь всеукраїнський захід, який «закріпив» би цей візит та його плоди. І найкращою формою цього є Євхаристійний конгрес. Цей Конгрес допомагає нам у новий та глибокий спосіб усвідомити собі, чим є Пресвята Євхаристія, чим для нас є цей дар Господа Бога. Про Євхаристію ми говоримо дуже часто, часто беремо участь у Святій Месі, приходимо до храму, молячись на колінах перед дарохранительницею, бо там присутній Ісус. Але час від часу треба в особливий спосіб усвідомити цю велику тайну присутності Господа Бога серед нас не у віртуальний чи символічний спосіб, а в реальний. Євхаристійний конгрес допоможе нам по-новому, глибше, набагато глибше усвідомити цю істину й те, що Господь Бог дав нам такий безмірно великий дар. Цього ми сподіваємося від Євхаристійного конгресу.

 

Чому для цього Конгресу було вибрано саме такий логотип і гімн?

 

Логотипи вибираються інколи досить болісно й довго, а інколи дуже швидко. Наприклад, щодо логотипу візиту Святішого Отця Йоана Павла ІІ в Україну в нас були дуже різні думки, і раптом ми – і римо-католицькі, і греко-католицькі єпископи – погодилися на одному логотипі: «Христос – дорога, правда і життя». Так само й тепер з’явився логотип Конгресу і його гасло: «Ісус Христос учора й сьогодні – той самий навіки». Адже Ісус Христос – це Той, хто завжди був, є і буде. Ці слова зі Святого Письма будуть супроводжувати весь Конгрес як його основне гасло. Воно з’явиться не лише на наших плакатах, не лише в проповідях, а всюди.

 

Цей логотип є також лейтмотивом конгресового гімну. Вибираючи гімн, ми хотіли, щоб він був дуже простий, щоб легко запам’ятовувався, бо він стане важливою музичною візитівкою Конгресу. У гімні обов’язково мало бути присутнє гасло Конгресу. Ми його трохи перефразували, щоб легше читався та співався: «Ісус Христос учора й сьогодні, Ісус Христос той самий назавжди. Прийдіть до Нього спраглі й голодні. Він – Хліб життя, Він – джерело води». Таким буде приспів. Мелодія дуже проста. Але, власне, гімни й мають бути простими – тоді вони виконують своє завдання. Це не має бути просто пісня, бо є різні пісні. Натомість гімн є чимось іншим. Це – ідеальна простота. Думаю, що наш гімн звучатиме гарно. Я переконаний: коли він залунає на відкритті Конгресу в костелі св. Олександра, то ми переконаємося, що це дійсно гасло й візитівка Конгресу.

 

Як виглядатиме перебіг Конгресу в Україні на місцевому та на загальноцерковному рівнях?

 

26 травня об 11:00 відбудеться урочисте Богослужіння в костелі св. Олександра в Києві з нагоди відкриття Конгресу. Після обіду там також матиме місце наукова конференція.
У неділю, 27 травня, в урочистість Зіслання Святого Духа будуть відправлятися Богослужіння в усіх парафіях, а від понеділка 28 травня до п’ятниці включно відбудуться Святі Меси в певних парафіях, на яких також будуть присутні представники деканату.
У суботу, 2 червня, відбудеться закриття Конгресу на дієцезіальному рівні, тобто матимуть місце урочисті Служби в усіх кафедральних соборах, за винятком Києва та Львова, бо в Києві буде відкриття Конгресу, а закриття – у Житомирі. Натомість у Львові закриття Конгресу відбудеться 3 червня. Такий приблизний план перебігу Конгресу.


Що, на Вашу думку, служить найкращому індивідуальному та спільнотному приготуванню до Конгресу?


Приготуванню служать проповіді та сама атмосфера очікування на Конгрес. Ми хочемо, щоб люди пережили Конгрес максимально свідомо. Тому ми будемо дуже заохочувати, щоб всюди була можливість приступити до Таїнства Сповіді, щоб усі люди могли посповідатися та приступити до святих Таїнств. Також духовні дари в намірах Конгресу, скласти які може кожен, повинні допомогти нам усвідомити, що всі ми є членами однієї Церкви, одного організму, однієї спільноти; усіх нас об’єднує одна віра, одна надія, одна любов; усіх нас об’єднує Євхаристія. Духовні дари є надзвичайно важливими, тому кожна людина залежно від її можливостей на свій розсуд буде щось жертвувати Господу Богу – чи будуть то речі матеріальні чи суто духовні, значення не має, головне, аби вони були, щоб люди відчули себе членами однієї спільноти. Потім сам тиждень Конгресу буде тижнем надзвичайно інтенсивної молитви всієї Церкви в Україні, коли в усіх парафіях відправлятимуться урочисті Богослужіння. Думаю, це буде потужний імпульс, що оживить нашу віру. Я знаю: наші люди прекрасні, наші люди віруючі, наші люди глибоко віруючі. Їх не треба ні в чому переконувати, їм треба лише допомогти поглибити віру, а це необхідно кожному з нас. Хоч скільки б ми навчалися, хоч які б наукові ступені здобули, ми ніколи не збагнемо до кінця, чим є Пресвята Євхаристія, тому що це перевершує можливості нашого розуміння. Тому потрібно поглиблювати віру. Гадаю, що всі ми відчуємо – може, не відразу, бо не йдеться про якийсь дешевий екстаз, – але напевно відчуємо, що наша віра стане більш свідомою й набуде чіткіших обрисів, з’явиться ще більша глибина, ніж була досі. У цьому й полягає роль Євхаристійного конгресу.

 

Дякуємо, Ваше Преосвященство, за цю розмову.

Дякую за можливість зустрічі й благословляю всіх на плідне приготування до Євхаристійного конгресу.

 

Католицький Медіа-Центр