//

Інтерв'ю Блаженнішого Святослава Шевчука та Владики Богдана Дзюраха для італомовної редакції «105 LIVE» Радіо Ватикану

Під час свого перебування у Римі у травні 2011 року з нагоди беатифікації Святішого Отця Івана Павла ІІ Блаженніший Святослав Шевчук, Глава Української Греко-Католицької Церкви, разом з Преосвященним Владикою Богданом Дзюрахом, ЧНІ, Секретарем Синоду УГКЦ, відвідали Ватиканське Радіо, де крім української редакції, спілкувались з журналістами різних мовних секцій.

 

14 червня італомовна редакція каналу «105 LIVE» Радіо Ватикану передала інтерв'ю з Блаженнішим Святославом Шевчуком та Владикою Богданом Дзюрахом, ЧНІ, про католицькі ЗМІ в Україні. Воно вийшло в рамках передачі “Sfogliando…La stampa cattolica nel mondo” (Перегортаючи… Католицька преса у світі), яку веде журналіст Ватиканського Радіо Монія Паренте та один із найвідоміших католицьких журналістів Італії професор Анджело Паолуці.

 

На запитання про те, які напрямні лінії накреслює греко-католицька Церква стосовно засобів суспільної комунікації, Глава УГКЦ, Блаженніший Верховний Архиєпископ Святослав Шевчук відповів:

 

«Насамперед, ми дуже добре усвідомлюємо роль і силу засобів суспільної комунікації в євангелізації сучасного суспільства. В майбутньому прагнемо розвинути нашу присутність в інтернеті. Майже всі дієцезії та єпархії в Україні мають власні веб-сайти. У майбутньому хочемо бути також присутні в телебаченні та радіо. На даний момент тільки одна з єпархій має своє радіо і транслює 24 години на добу. Можливо, в майбутньому зможемо розвинути також і цю присутність. На жаль, українське телебачення є для нас недоступним, однак, останніми часами з боку різних державних телеканалів проявивилось велике зацікавлення життям та місією католицької Церкви. Намагаємось бути присутніми також і в цьому «ареопазі», насамперед, євангелізуючи суспільство християнськими ідеями».

 

Професор Анджело Паолуці поставив декілька запитань Владиці Богдану Дзюраху, ЧНІ, Секретареві Синоду Єпископів УГКЦ, найперше про стан мас-медіа римо-католицької та греко-католицької Церков в Україні, звертаючи окрему увагу на періодичні видання. Преосвященний Богдан відповів:

 

«Після падіння комунізму ми отримали неповторну можливість поширювати Боже слово через ЗМІ, насамперед, через пресу. Ми старались організуватись на цьому полі, перш усього, на загальноцерковному рівні, але також і кожна єпархія та дієцезія намагалась і тепер старається мати власну газету чи інші періодичні видання. Тепер маємо приблизно 28 часописів як загальноцерковного, так і єпархіяльного рівня. Таким є стан греко-католицької Церкви. Римо-католицька Церква в Україні має 13 різних газет та журналів, які поширюють вчення католицької Церкви.


В нашій греко-католицькій Церкві маємо в проекті створити всеукраїнську загальноцерковну газету, яка висвітлюватиме не тільки церковні, але й соціально-політичні питання з християнської точки зору. Це нам дуже потрібно і стараємось вийти назустріч цим сподіванням вірних в Україні».

 

«Владико, чи існують в Україні періодичні видання історичної цінності чи особливого значення для Церкви?» – таким було наступне запитання.

 

«Перед другою світовою війною в Україні існували церковні періодичні видання, які відзначались дуже широким розповсюдженням та втішались великим авторитетом. Після падіння комунізму вони почали видаватись наново. Як приклад згадаю газету «Мета» Львівської архиєпархії УГКЦ, яка призначалась для всієї Церкви, розглядаючи різноманітні теми, різні питання як церковні, так і суспільні».

 

Відповідаючи на питання про співпрацю між різними католицькими ЗМІ – періодичними виданнями, радіо, видавництвами, інтернет-сайтами – Владика Богдан Дзюрах, ЧНІ, розповів, що УГКЦ має у розпорядженні не тільки періодичну пресу, але також і численні веб-сайти загальноцерковного та єпархіяльного рівнів. Є також і радіо, що має назву «Воскресіння», яке дуже відоме і є потужним засобом поширення Божого слова. УКГЦ має також і декілька видавництв, що друкують релігійну літературу та періодичні видання. Їх є три. Найвідоміше видавництво – це «Свічадо», яке публікує коло 80 видань на рік.


«Для нашої країни, – наголосив він, – це значна кількість. Стараємось запевнити співпрацю між різними ЗМІ, бо не всі ті, хто шукає інформації в інтернеті, мають можливість слухати радіо і навпаки. Тобто, намагаємось поширювати теж саме Боже слово різними способами та засобами. І, дякуючи Богові, маємо добру співпрацю між ними і надіємось, що вона буде й надалі поглиблюватись для загального добра усіх вірних, для всього українського суспільства», – завершив своєї інтерв'ю італійською мовою Кир Богдан Дюрах, ЧНІ, Секретар Синоду УГКЦ.

 

Джерело: Радіо Ватикан