//

Громадяни Куби і Мексики очікують візиту Папи в контексті вимог справедливості

Під час підготовки візиту Папи на Кубу там стався невигідний для влади інцидент – 19 січня помер ув'язнений дисидент, 31-річний Вілмар Вільяр. Смерть настала внаслідок 50-денного голодування на знак протесту проти засудження до чотирьох років позбавлення волі. Влада спробувала применшити значення інциденту і зараз заперечує, що Віллар був політв'язнем, який помер через голод.


Варто нагадати, що у середовищі Церкви режимові Кастро запропонували з нагоди візиту Папи оголосити про амністію. Однак, незважаючи на дії кубинської влади, підготовка до подорожі «іде добре, в дусі співпраці», сказав організатор папської поїздки, Альберто Гасбарі.


Натомість Церква в Мексиці сподівається, що візит Папи буде сприяти подоланню злочинності. Як заявив секретар мексиканського єпископату, не йдеться про якесь перемир'я у війні з наркотиками, у якій до тепер вбито понад 47 тисяч. осіб, але про реальні якісні зміни, повідомляє radiovaticana.org.


«Це може бути час перемін, навернення, – сказав єпископ Рене Віктор Родрігес Гомес. – Щоби злочинні групи спам’яталися, яку шкоду вони роблять для суспільства і країни». Єрарх, який представив журналістам деталі візиту Бенедикта XVI до Мексики, висловив упевненість, що питання безпеки не найважливіша проблема цієї події. «Святішого Отця поважають усі мексиканці», – сказав єпископ Родрігес.