//

Громадські активісти Львова заявили, що не хочуть бути втягнені в акції розкольної "групи Догнала"

Громадянський рух «Відсіч» 14 квітня на прес-конференції у конференц-залі ZAXID.NET заявив, що не був співорганізатором акції протесту проти ювенальної юстиції і пропаганди гомосексуалізму в Україні, яка відбулася 31 березня біля Львівської міської ради і яку організувала пов’язана із «групою Догнала» (інша назва «Підгорецькі отці) організація, що називає себе «Рух Чистих Сердець». Акція зрештою переросла в заклики, які дискредитують Греко-Католицьку Церкву, що й викликало обурення громадського руху «Відсіч». У «Відсічі» закликали організації, які щиро займаються питаннями ювенальної юстиції та гомосексуалізму, не дозволити себе використати.

 

Як наголосила активіст руху «Відсіч» Ольга Сало, організатори вказаної акції, які назвалися «Рухом Чистих Сердець», зверталися до «Відсічі» з проханням про підтримку, однак їм відмовили, оскільки «Відсіч» не займається такими темами.

 

«Через деякий час нас долучили до цих подій насильно, без нашої згоди. Почалось це з акції 31 березня, коли ми допомагали підприємцям в організації протесту проти підняття цін за орендну плату. На той самий час перед міською радою була зареєстрована ще одна акція, акція борців з гомосексуалізмом і ювенальною юстицією. Тоді нам здавалось, що ми добре вийшли з ситуації, якось поділили час, сцену, але в якийсь момент я побачила, що на цій нашій спільній акції, де ми по черзі виголошували свої вимоги, почали лунати такі заклики, які я, як громадянин, вважаю загрозливими. Тобто заклики, які дискредитують Греко-католицьку церкву», – повідомила Ольга Сало.

 

Після цього, за її словами, між «Відсіччю» і організаторами паралельної акції відбувся конфлікт через «розкольницькі заклики»; згодом конфлікт владнали. Однак після завершення акції, розповіла вона, ГР «Відсіч» вказали як співорганізатора акції у прес-релізі, і потім  цю інформацію розповсюдила ЗМІ – навіть після коментаря самої Ольги Сало про те, що «Відсіч» не була співорганізатором акції проти ювенальної юстиції та пропаганди гомосексуалізму.

 

«Відсіч» – не єдина організація, яку підставила, будемо чесно казати, група догналівців, або, як їх називають в народі, «підгорецькі отці». Вони також використали і саму назву «Рух Чистих Сердець», як з’ясувалося. У Львові ці люди, які назвались так, не мають нічого спільного з самим рухом, вони просто використовують хорошу назву, хороший бренд, для того, щоб провадити свою підривну діяльність», – повідомила активістка руху «Відсіч». Також вона додала, що матеріали, які використовує так званий «Рух Чистих Сердець», є аналогічні до наявних на сайті «групи Догнала».

 

Присутній на прес-конференції керівник інформаційного проекту «Католицький оглядач» о. Орест Вільчинський наголосив, що використання назви католицького руху «Рух Чистих Сердець» суперечить законодавству, у тому числі – міжнародному.

 

Відтак Ольга Сало закликала ті організації, які щиро займаються питаннями ювенальної юстиції та гомосексуалізму, бути уважними і не дозволити себе використати.

 

Зазначимо, що на прес-конференції у залі були також присутні представники так званого «Руху Чистих Сердець», які публічно попросили у «Відсічі» вибачення за виникнення такої ситуації.

 

Але в той же час вони наголосили, що не пов'язані з жодною релігійною організацією. Проте на рекламному листочку від "РЧС" з нагоди згаданої акції подається адреса сторінки в мережі "ВКонтакті", на якій є перехід на сайт "Теотокос", що інформує про діяльність УПГКЦ.

 

31 березня під стінами Львівської міської ради відбулося одразу декілька акцій протесту одночасно. Так, львівські підприємці за підтримки громадянського руху «Відсіч» протестували проти підвищення нормативної оцінки землі у Львові; водночас відбулася акція протесту проти ювенальної юстиції та пропаганди гомосексуалізму і пікет мешканців львівських гуртожитків.

 

«Група Догнала» – це група колишніх монахів-василіян, які пішли в розкол з УГКЦ і зараз називають себе УПГКЦ – українська правовірна греко-католицька церква. Єрархія УГКЦ застерігає вірних від впливу «секти Догнала».

 

Джерело: РІСУ