//

Головною проблемою сучасного християнства є брак віри серед християн: архиєпископ Чарльз Чапут

«Багато сучасних християн звели свою віру до зручної «форми язичництва», яка в свою чергу не може конкурувати з «ідолопоклонством» сучасної споживчої культури» - з такими словами звернувся денверський архиєпископ Чарльз Чапут до учасників конференції, присвяченій пам’яті парижського архиєпископа Жана-Марі Люстіже (1981-2005).

 

Він назвав кардинала Люстіже «несентиментальним реалістом», який у свій час насмілився говорити про тривожні тенденції в Церкві та суспільстві - в тому числі і про брак віри серед самих християн, через що в душах утворюється вакуум, який буде заповнений іншими "богами", таких, як секс чи гроші. «Люстіже називав «літеплих» християн і їх поверхневе християнство зручною формою язичництва» - сказав архиєпископ Чапут. Він також пригадав пророчі застереження кардинала Люстіже про «створення алібі й уникнення наслідків нашої віри». В одному з своїх текстів кардинал писав, що «багато християн» через виверти і нерозуміння звели «Бога Завіту до простого ідола». «Основною кризою сучасного християнства не є брак ресурсів, персоналу чи організації» - сказав архиєпископ Чапут. «Це - криза віри. Мільйони людей стверджують, що є християнами, але вони не вірують».

 

«Вони не вивчають Святе Письмо. Вони не люблять Церкву як мати і вчительку. Вони погоджуються тільки на звичайне, так зване ванільне християнство, яке зведене до системи соціальної етики». «Це - самообман» - сказав архиєпископ. «Найгірший вид фальшивого християнства, що не має сили бачити надію через страждання, щоб протистояти переслідуванням або привести когось іншого до Бога».

 

Архиєпископ Чапут сказав, що ці ослаблені форми християнської віри сьогодні не в змозі конкурувати з багатьма сучасними культами миттєвого задоволення та успіху. Він знову пригадав Кардинала Люстіже, котрий говорив, «що одним із найглибших і найстаріших інстинктів людини є ідолопоклонство». «В Америці немає реальних атеїстів - зовсім навпаки», - сказав він. «У нас процвітає вільний ринок маленьких богів. Секс і технології мають дуже великі «парафії»».

 

Однак, як зауважив архиєпископ: «Християнські ліки від цих недуг ніколи не можна просто примусово ввести ззовні, через заяви єпископів». Він процитував Кардинала Люстіже про те, що ці форми ідолопоклонства «повинні бути викоренені зсередини ... Щоб викорінити їх, ми повинні перемінитись в глибині».

 

На завершення виступу архиєпископ Чарльз сказав: «Більшість молодих людей, яких я зустрічаю, є спраглими мужності, впевненості, відваги і віри. А особиста історія кардинала Люстіже є живим катехизмом - запрошенням героїчно шукати Бога».

 

За матеріалами CNA