//

Голова італійських єпископів закликав політиків вийти з моральної кризи

Про пануючої тепер в Італії атмосферу суспільної невизначеності не тільки економічну, але перш за все культурну та моральну, розповів голова конференції італійських єпископів. Відповідно до моральних та корупційних скандалів в цій країні, що пов'язані насамперед з особою глави уряду, очікується реакція Церкви. Можливістю для цього стало засідання постійнодіючої ради єпископату, яка триває у Римі з 26 по 29 вересня. На відкритті цього засідання кардинал Анджело Баньяско, не ігнорував таких подій Церкви, як Італійський Євхаристійний Конгрес і Всесвітній День Молоді в Мадриді, проте дуже багато часу присвятив моральним аспектам політико-соціальних питань.

 

Архиєпископ Генуї, звичайно ж, не згадував ім'я прем'єр-міністра Берлусконі. Адже не йшлося про те, що Церква займає односторонню політичну позицію, але згадує відомі особи для всього італійського політичного класу. Кардинал неодноразово натякав, що він говорить про це з сумом. Він засмучений "зіпсуттям звичаїв та політичної мови", а також "систематичними взаємними наклепами". Він вказав на потребу змінити звички і спосіб життя, який часто не личить гідності осіб чи державним установам. Те, що відбувається на політичній сцені, шкодить іміджу країни за кордоном.

 

Голова італійських єпископів заявив, що "Італія не може паплюжити себе." Це не означає, що треба мовчати про зло. "Моральне питання аж ніяк не є вигадкою засобів масової інформації", – сказав кардинал Баньяско. Він закликав правлячий клас до повної прозорості, не використовувати свої функції для непорядних цілей, заощаджувати державні кошти, а також поважати своїх співгромадян і не принижувати бідних. Голова італійських єпископів також висловив стурбованість з приводу виховання молоді та про демографічну загрозу суспільства в майбутньому.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie