//

Генеральний прокурор Єгипту оголосив, що теракт біля коптської церкви в Александрії організував колишній міністр внутрішніх справ країни

Генеральний прокурор Єгипту Абдал Майід Махмуд заявив, що замовником замаху на коптську спільноту в Александрії, організованого в ніч на 1 січня 2011 р., який забрав життя 24 чоловік, був екс-міністр внутрішніх справ країни Хабіб ель-Адлі, повідомляє Аciprensa.

 

Згідно з інформацією арабського телеканалу «Аль-Арабія», генпрокурор наказав почати розслідування після звинувачень на адресу Хабіба, які прозвучали в пресі, в тому, що саме він підготував теракт біля коптської церкви, а до виконання залучив радикальну ісламську групу «Джундулла». Подібні публікації, зокрема, з'явилися на коптському інформаційному порталі christian-dogma.com.

 

«Аль-Арабія» із посиланням на британські дипломатичні джерела повідомила, що «колишній міністр внутрішніх справ 6 років тому створив організацію, якою управляли 22 чиновники. Вона використовувала колишніх ісламістських радикалів, торговців наркотиками і агентів безпеки для того, щоб здійснювати акти саботажу по всій країні в час, коли режим зазнає труднощів».

 

За повідомленням прокуратури, один з чиновників МВС увійшов в контакт з Ахмедом Мухаммедом Халедом, який щойно вийшов з в'язниці після 11-річного ув’язнення. Чиновник наказав Халеду, об'єднавшись з терористичним угрупуванням «Джундулла», підготувати замах на коптську церкву. Ця організація також повинна була доставити вибухівку з Сектора Гази.

 

Для теракту один з лідерів «Джундулли» Мухаммед Абдельхаді завербував Абдельрамана Ахмеда Алі, щоб той привіз в автомобілі вибухівку і поставив машину напроти церкви. Автомобіль підірвали за допомогою дистанційного керування, але раніше, ніж терорист встиг відійти від церкви.

 

Після теракту чиновник, який контактував з Халедом, попросив його приїхати разом з Абдельхаді в квартиру в Александрії, щоб оцінити «успіх» замаху. Саме тоді їх заарештували і відвезли в МВС.

 

23 січня міністр внутрішніх справ Хабіб Адлі оголосив про арешт ісламістів і про причетність до теракту біля коптської церкви «Аль-каїди». Тоді ж Хосні Мубарак заявив, що затримання стало новою перемогою над тероризмом і над тими, хто прагне розділити країну.

 

Проте Халеду і Абдельхаді 28 січня, в розпал кризи, вдалося втекти і з'явитися в посольство Великобританії, де вони і розповіли свою історію.

 

За матеріалами www.sedmitza.ru