//

Екуменічні заходи щодо зменшення міжнародної торгівлі зброєю

Ще від жовтня минулого року Всесвітня Рада Церков проводить кампанію щодо трактату про торгівлю зброєю, який готує ООН. До цієї кампанії приєдналися некатолицькі Церкви із понад 30 країн, як з тих, які заробляють на виробництву і продажі зброї (наприклад, США, Швеція і Норвегія), так і з тих, в яких імпорт зброї спричиняє конфлікти і насильство (ДР Конго, Уганда чи Сьєрра-Леоне).


В рамках кампанії проводяться розмови із урядами 20 країн на різних континентах. Рішення у справі трактату буде прийнято в липні на конференції ООН за участю представників близько 200 країн світу. Церкви і церковні спільноти прагнуть, щоб вони відповіли за якомога більше обмеження міжнародної торгівлі зброєю. Вона повинна бути доступна лише тим, хто використовує її законно і відповідально. Важливо заборонити продаж зброї там, де вона загрожує безпеці прав людини і діяльності на користь розвитку.


Схожу позицію займають і численні суспільні організації. Спільний заклик до урядів щодо прийняття такого трактату, що служив би добру людства, висловили понад сто християнських, мусульманських, єврейських та інших релігійних лідерів.


Католицька Церква також висловила свою думку стосовно цього трактату, заявляючи, що він повинен абсолютно скоротити нелегальну торгівлю зброєю. Критерії для використання цього міжнародного договору повинні враховувати права людини, гуманітарне право і право на розвиток, – про це говорив на форумі ООН в лютому постійний спостерігач Апостольської Столиці при цій організації Архиєпископ Френсіс Чуллікатт.


Окрім того, під час останньої апостольської подорожі Бенедикта XVI до Мексики, Папа і його співпрацівники говорили із мексиканською владою про крайню необхідність цього трактату. Також було звернено увагу на те, що неконтрольований ринок зброї сприяє поширенню організованої злочинності, яка і є бідою Мексики.


За матеріалами radiovaticana.org