//

"Двір поган" в ювілей місії Кирила і Методія

У понеділок чеська Церква офіційно ініціювала приготування до 1150 річниці прибуття Апостолів слов'ян до Великої Моравії Божественною літургією біля гробу св. Кирила у римській базиліці святого Климента.

 

Як і щороку у свято св. Кирила і Методія, біля гробу місіонера спільно молилися представники усіх країн, які звертаються до місії Братів Солунських. Серед них був також генеральний секретар Синоду Єпископів архиєпископ Микола Етерович, а також секретар Конгрегації Східних Церков архиєпископ Циріл Васіль. Головними служителями були єпископи з Чехії. До Риму приїхав також місцевий міністр культури Єжи Бессер.

 

Головною ідеєю розпочатої чеською Церквою підготовки до ювілейних урочистостей є євангелізація, а точніше вихід до великої юрби чехів, які залишаються поза Церквою, але так чи інакше зацікавлені Богом. Таким чином, на місцевому рівні ми реалізовуємо ініціативу Папи, що називається "двір поган", - говорить глава чеського єпископату архиєпископ Домнік Дука.

 

"Ми називаємо це не "двором поган", а "двором народів" - пояснив празький митрополит. - Ми хочемо зустрічатися і спілкуватися з людьми, з якими ми живемо. Ми всі знаємо, що більшість чехів у щось вірять і не є ані атеїстами, ані агностиками. Однак, ми повинні визнати, що через 20 років після падіння комунізму нам не вдалося відновити катехизації, ми не змогли прийти до цих людей, дати їм філософську або богословську підготовку, щоб вони могли шукати відповіді на запитання ким є Бог. Це завдання сьогодні основне для нас. На нашу думку, цей ювілей може нам у цьому допомогти. І, зокрема, тому, що у святкуванні беруть участь багато позацерковних середовищ, держава, наукові інституції… А отже, це буде прекрасна можливість для зустрічі та діалогу".

 

За матеріалами Radio Watykańskie