//

До якої міри держава може створювати вороже релігії середовище?

Влада Сан-Франциско визнала вчення Церкви про гомосексуалізм "образливим для всіх жителів Сан-Франциско", а видану Ватиканом інструкцію щодо заборони всиновлення дітей одностатевими парами "втручанням іноземної держави" у справи міста.

У березні 2006 року міська рада одноголосно прийняла резолюцію, в якій атакувала спротив Католицької Церкви усиновленню дітей гомосексуальними парами. Це стосувалося безпосередньо інструкції кардинала Левади, глави Конгрегації у справах віровчення, в якій міститься вимога до католицьких центрів опіки не допускати усиновлення своїх підопічних одностатевими парами.

Кілька жителів Сан-Франциско (членів Католицької Ліги) оскаржують місто у ворожості до католицизму і порушенні конституційної вимоги нейтральності влади щодо релігії.

У жовтні 2010 року думки суддів Апеляційного суду розділилися - троє були на боці оскаржувачів міста, а п'ятеро заявили, що у них немає ніяких підстав для подання скарги. 2 травня 2011 Верховний суд США відмовився розглядати апеляцію на рішення, яке засуджує католицьке вчення про усиновлення.

Білл Донохью з Католицької Ліги назвав рішення суду просто "жалюгідним", звернувши увагу на те, що коментарі, супротивні поглядам католиків, стихають у порівнянні з часом початку судового розгляду цієї справи у Сан-Франциско.

"До якої міри держава може створювати вороже релігії середовище?" - запитує Донохью. На його думку, не було б нічого поганого, якби чиновники просто не погодилися із вченням Церкви. Разом з тим він звернув увагу на створення зловісної атмосфери навколо цього питання, що може негативно вплинути на свободу католиків у вираженні своїх поглядів, вважаючи також, що рішення чиновників має на меті залякування католиків Сан-Франциско.

За матеріалами: fronda.pl