//

Дискусія про "єврейське коріння" Франції

Франція має крім християнського також і єврейське коріння. Про це президент Ніколя Саркозі говорив на 26-ій щорічній вечері Репрезентативної ради інституції французьких євреїв з владою і представниками інших релігій. Зустріч відбулася 9 лютого увечері.

 

 

Юдаїзм «мав вплив на формування ідентичності Франції» і кожен єврей «і надалі бере участь в цій делікатній справі» – сказав президент. «Якщо Франція має християнське коріння, то має також і єврейські корені. Присутність юдаїзму підтверджена тут ще до того, як Франція стала Францією, навіть ще перед її християнізацією. Юдаїзм є частиною коренів Франції і кожен француз, незалежно від визнання чи походження, може цим пишатися”.

 

 

Слово „коріння” викликало численні реакції і певні застереження істориків. «Це невідповідна метафора» – зазначив Бруно Думезіл, автор книжки „Християнське коріння Європи”. «Якщо вже ми хотіли б застосувати цей термін, потрібно підтвердити, що французька ідентичність формувалася під багатьма менш чи більш виразними впливами: перш за все християнськими, але також римськими, якщо йдеться про адміністративні структури, поганськими (наприклад Галія) в мистецтві, єврейськими відносно інтелектуального життя, а також арабськими, способом передання грецької думки”.

 

 

Інші історики підкреслюють, що Франція має перш за все християнське коріння, оскільки власне християнство була там домінуючою релігією. До сьогодні просторовий поділ Франції творять межі парафій, а теперішній характер Франції формувався від хрещення Хлодвіга до кінця XVIII століття.
 

 

За матеріалами: Radio Watykanskie