//

День Полонії та поляків за кордоном у Львові

02 травня 2012 р. у Львові відзначено День Полонії та поляків за кордоном. З цієї нагоди у Львівській Архікатедрі латинського обряду відбулася Свята Меса, котру очолив настоятель храму о. Ян Нікєль. Після Літургії священики, миряни, працівники Генерального консульства Республіки Польщі у Львові на чолі з Генеральним консулом Ярославом Дроздом та різними полонійними організаціями пройшли пішою ходою під пам'ятник Адаму Міцкевичу. Там урочисто було покладено квіти і спонтанічно присутні відспівали гімн Республіки Польщі.

 

У другій частині дня, на сцені Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької у Львові, в рамках Польської Театральної Весни у Львові та свята Дня Польонії та поляків за кордоном, відбувся спектакль в режисерії Лілії Кєйзік «Мій Ангел Лівіий– Мій Ангел Правий» Польської Театральної Студії з Вільна (Литва). На виставу прибули: педставники місцевих органів влади; польські дипломати; поляки Львова та паломники і туристи з Польщі; духовенство, серед якого присутні були Митрополит Львівський Римсько-Католицької Церквиви Архієпископ Мечислав Мокшицький, Митрополит Львівський Української Греко-Католицької Церкви Архиєпископ Ігор Возьняк, Архієпископ Львівський і Галицький Української православної церкви владика Августин Маркевич, Ректор Українського католицького університету о. Борис Ґудзяк.

 

В своїй промові до присутніх Генеральний консул Польщі у Львові Ярослав Дрозд зазначив, що Свято Дня Полонії і поляків за кордоном має велике значення. Воно пригадує, що є потреба в єдності поляків, є потреба своєї мови, культури та традиції, які становлять про велич Речі Посполитої Польщі.

ФОТО - Данута ГРЕЩУК


Джерело: rkc.lviv.ua