//

День молитви за мир і поєднання на Святій Землі

В Єрусалимі напередодні П’ятидесятниці відзначався шостий надзвичайний день молитви Церков за примирення, єдність та мир у Святій Землі. Дату було обрано не випадково, оскільки Зіслання Святого Духа всі Церкви святкують того самого дня.

 

Подію координував Латинський Патріархат Єрусалима, який організував екуменічну Вечірню з молитвами латиною, арабською та івритом. У Єрусалимі основні святкування П'ятидесятниці відбувалися навколо каплиці Сенакл – Сіонської світлиці, в якій відбулася Тайна Вечеря, а після Воскресіння Христа збиралися апостоли – колиски Церкви. Напередодні П'ятидесятниці про мир на Близькому Сході, а також про єдність усіх християн попросили учасники екуменічної ініціативи місцевих церков Святої Землі.

 

Урочисту Євхаристію неділі П’ятидесятниці очолив архиєпископа Фуад Туаль, Латинський Патріарх Єрусалиму, яка відправлялася у бенедиктинській святині Гора Сіон поряд з історичною святинею Зіслання Святого Духа.
Після урочистої Вечірні вірні та паломники змогли відвідати невелику каплицю, що нагадує про Сходження обіцяного Утішителя на апостолів, які молилися разом з Матір'ю Ісуса.

 

Екуменічний характер мали нічні чування у підкатедральному храмі Латинського Патріархату, оскільки в літургії першої вечерні неділі П'ятидесятниці взяли участь представники основних християнських спільнот.

 

Молитва Церков Єрусалима була започаткована у 2005 році групою духовенства та мирян, які організували нічні чування у базиліці Святого Гробу Господнього за мир та єдність. Цьогорічна позачергова молитва усіх християн з огляду на спільну дату святкування Великодня має особливе значення. Завдяки телетрансляціям до єрусалимської молитовної ініціативи  долучилися християни на Близькому Сході, а також в Європі та Америці.

 

За матеріалами Radio Watykańskie