//

Демографія є ключем розвитку

Справжньою причиною економічної кризи не була ні жадібність банківської системи, ні корупція в урядах, а скорочення чисельності населення, яке торкнулося розвинутих країн з 70-х років. Так сказав глава Інституту Релігійних Справ (IOR), професор Етторе Готті Тедескі, в інтерв’ю для Vatican Insider розповідаючи про економічні та етичні питання, пов'язані зі зростанням населення світу, що наближається до рекордної кількості у 7 мільярдів.

 

Демографія, на думку італійського етика бізнесу, є ключовою справою для економічного зростання і геополітичного балансу. "Через 20 років майже половина населення світу походитиме з Азії, а ще 20 відсотків перебуватиме під її домінуванням. Новий світовий порядок визначатиме рівень народжуваності і густоти населення. При цьому з 80-х років у високо розвинутому світі утримується стала кількість населення. Ці 2 мільярди людей споживають все більше, а виробляють все менше. Місцевий валовий внутрішній продукт (ВВП) збільшується, але підтримується державним боргом, а призначається на споживання. За словами президента банку Ватикану, на Заході не сталося б такої глибокої кризи, якби менш егоїстично думали про бідні країни. Це дало б більше багатства, вирівняло б економічні цикли, призвело б до більшої міжнародної інтеграції, що залагодило б кризу. На думку проф. Готті Тедескі, існує також проблема голоду в світі, і навіть в Африці у районі Сахари. Щоб його елімінувати, достатньо більшої суспільної справедливості та братньої любові, оскільки продовольчих продуктів не бракує.

 

Варто відзначити, що світовий бізнес ігнорує два континенти: Африку та Латинську Америку. "Там не відчувається благотворних впливів глобалізації, – каже глава IOR. – Діловий світ ігнорує 2 мільярдів бідних, причиною чого є часто економічні інтереси. Однак, ці країни викликають у Заходу страх, пов'язаний з високою народжуваністю. Їх потенціал використовує натомість новий азіатський капітал, який колонізує їх і окуповує економічно, – підкреслив глава ватиканського Інституту Релігійних Справ.

 

За матеріалами Radio Watykańskie