//

"Чоловік Божий": послання Папи Бенедикта XVI на поховання кардинала Карло Марії Мартіні

"Слово Твоє - світильник нозі моїй і світло дорозі моїй: слова псалмоспівця могли б узагальнити все життя цього щедрого і відданого Пастиря Церкви", - так пише Папа Бенедикт XVI у посланні, зачитаному в Міланському кафедральному соборі кардиналом Анджело Комастрі, який представляв Святішого Отця на похоронах кардинала Карло Марії Мартіні. Вони відбулися 3 вересня в другій половині дня.

 

«Це був чоловік Божий. Він не тільки вивчав Святе Письмо, - пише Бенедикт XVI, - але і любив його всім серцем, це було світло для його життя, щоб все було "ad maiorem Dei gloriam",  для більшої слави Божої. Саме тому він вмів навчити віруючих і тих, хто шукає істину, що єдине Слово, яке варто слухати, приймати і виконувати, - це Слово Боже, адже воно вказує всім шлях істини і любові. І він робив це з величезною відкритістю душі, ніколи нікому не відмовляючи у зустрічі та діалозі, конкретно відповідаючи на запрошення апостола бути завжди бути готовими «дати звіт» всякому, хто запитує нас про нашу віру. Він робив це в дусі глибокої пастирської любові, у відповідності зі своїм єпископським девізом: «Pro veritate adversa diligere», - уважний до всіх ситуацій, особливо найскладнішим, і з любов'ю супроводжуючи тим, хто перебував в омані, в бідності і стражданні ».

 

У своєму посланні Папа цитує уривок з проповіді кардинала Мартіні, де звучала наступна молитва: «Просимо Тебе, Господи, вчини нас джерельною водою для інших, хлібом, заломлення для братів, світлом для тих, що йдуть у темряві, життям для блукаючих в тіні смерті. Господи, будь життям для світу; Господи, веди нас до Своєї Пасхи разом спрямуймо до Тебе, понесемо Твій Хрест, укусимо прилучення до Твого Воскресіння. Разом з Тобою підемо до Єрусалиму Небесного, до Отця ».

 

Папа Бенедикт XVI завершує своє послання молитвою: «Господи, Ти вів кардинала Карло Марію Мартіні протягом усього життя. Прийми ж невпинного служителя Євангелія і Церкви в Небесному Єрусалимі».

 

Проводити того, кого кард. Содано назвав «видатною людиною Церкви», до кафедрального собору Мілана прийшли 20 тисяч людей, в тому числі десятки єпископів та кардиналів, серед яких - президент Папської ради з культури кард. Равазі, голова Італійської єпископської конференції кард. Баньяско та представник Папи кард. Анджело Комастрі, який оприлюднив послання Бенедикта XVI на початку обряду поховання. На похорон прийшов і прем'єр-міністр Італії Маріо Монті, інші міністри. У своїй проповіді кард. Скола нагадав, що кард. Мартіні «не залишив нам духовного заповіту, але його спадщина - це все його життя, все учительство, від якого ми будемо черпати ще довго». Кард. Скола підкреслив верховенство Слова Божого в житті новопреставленого ієрарха:

«Він сам обрав цитату, яка буде написана на його могилі. Вона взята з процитованого Святішим Отцем Псалма: «Слово Твоє - світильник нозі моїй і світло дорозі моїй». Тим самим він дав ключ до тлумачення всього свого життя і служіння ».

 

Починаючи з суботи понад 200 тисяч осіб приходили до собору попрощатися з покійним. Почуття всіх цих людей висловив наступник кардинала Мартіні на Амвросіанскій кафедрі кардинал Діоніджі Теттаманці:

«Ми любили тебе за твою усмішку і за твої слова, за те, що ти схилявся перед нашими слабкостями, за твій погляд, що вміє бачити далеко, за твою віру у дні радості і скорботи, за твоє уміння вислуховувати і вселяти надію в усіх, в усіх ».

 

Наприкінці богослужіння останки покійного кард. Мартіні були поміщені в лівий неф кафедрального собору, під Хрест св. Карло Борромео.

 

Джерело: www.catholic-media.org