//

Чеські єпископи виступили проти скорочення допомоги інвалідам

Не можна економити на правах літніх та інвалідів, – про це заявили чеські католицькі єпископи, висловлюючись з приводу скорочення витрат, запланованих урядом для виходу з кризи, що присутня в країні вже протягом дев'яти місяців. Єпископи склали декларацію від імені комісії «Справедливість і мир»: вони пишуть, що рішення уряду піддає значному ризику велику кількість людей, яким потрібен догляд. Єрархи стверджують, що сама по собі економія позитивна, але неприпустимо застосовувати її до ситуацій, які і так вже знаходяться на межі занепаду.

«Ми розуміємо, що економічне становище в нашій країні важке, і необхідно встановити пріоритети. І в цій сфері вже витрати зменшені, але ми вважаємо, що ситуація інвалідів і особливо літніх не повинна погіршуватися. Багато хто з них ризикує опинитися в злиднях». За словами монсеньйора Вацлава Малого, допоміжного єпископа Праги і глави комісії «Справедливість і мир», якщо держава і місцеві органи будуть розумно управляти фінансовими ресурсами, то цілком можливо знайти достатні фонди для фінансування медичного обслуговування інвалідів та непрацездатних людей. Єпископи переконані, що мова йде про «дуже делікатне і насущне питання».


У своїй заяві єпископи визнають, що становище інвалідів в Чехії за останні двадцять років покращилось. «Однак, незважаючи на цю позитивну тенденцію, деякі проблеми залишилися і з'явилися нові». Нещодавно були зроблені спроби провести деякі пропозиції, які можуть ще більше ускладнити життя цих людей». В особливості прелати підкреслюють неприпустимість скорочення витрат для сімей, в яких є дитина-інвалід від 4 до 7 років. Не отримуючи більше фінансової допомоги, вони опиняться в тупику і, крім того, будуть змушені зробити вибір на користь притулку, не маючи більше можливості забезпечити дітям догляд вдома.


Наступний пункт, на якій звертають увагу чеські єпископи, - це відміна допомоги по залученню до ринку праці людей, що мають проблеми зі здоров'ям. Така міра може привести до втрати місця роботи значної кількості людей, які стануть надто обтяжливою ношею для роботодавців. Єпископи згадують і про нестабільність фінансування некомерційних організацій у сфері охорони здоров'я, що ускладнює розробку довгострокових програм. Католицька комісія «Справедливість і мир» вказує також на дуже довгий процес визнання інвалідності з боку медичних установ, що породжує стрес для самих хворих та їхніх родин.


У документі підкреслюється основоположна роль релігійних громад, які можуть «помітно вплинути на якість життя громадян». На жаль, констатують єпископи, їх втручання часто недостатньо, особливо у великих містах. З іншого боку, численні організації - серед них «Карітас» - відіграють активну роль у допомозі інвалідам та всім потребуючим: «Ми вважаємо, що кооперація є важливим аспектом сучасного демократичного суспільства».
Треба сказати, що заклики Католицької Церкви не залишилися непочутими. Після перших дебатів допомогу для дітей з інвалідністю вирішили збільшити, а процес визнання інвалідності медичними установами - скоротити. «Це ще раз доводить, - пишуть єпископи, - що головні принципи Євангелія - безкорислива допомога слабким, хворим і знедоленим, - надихає не тільки християн, але є опорою для Європи впродовж століть».


За матеріалами ru.radiovaticana.va