//

Червоний прапор поруч із Державним суперечить Конституції

Використання прапора Перемоги під час офіційних заходів разом із Державним прапором України суперечить Конституції – таке рішення Конституційного Суду України за зверненням народного депутата Юрія Костенка, що було оприлюднене сьогодні.


Як зазначається у рішенні суду, положеннями Конституції України визначено вичерпний перелік державних символів України, до яких належать Державний прапор, Герб, Гімн.

У своєму рішенні суд посилається на те, що прапор Перемоги є символом перемоги радянського народу у Великій Вітчизняній війні, армії та флоту.

Також Конституційний Суд звертає увагу, що, відповідно до положень Конституції, положення щодо використання державної символіки під час офіційних заходів ухвалює не менш як дві третини від загального складу депутатів Верховної Ради. Натомість зміни від 21 квітня до Закону «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років» щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги ухвалювалися меншою кількістю депутатів, ніж визначено, отже, була порушена процедура.


Виходячи з викладеного, суд вирішив визнати таким, що не відповідає Конституції України, положення абзацу 6 статті 2 Закону України «Про увічнення Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941–1945 років» від 20 квітня 2000 року в його зміненій нині редакції щодо порядку офіційного використання копій Прапора Перемоги.


У рішенні також зазначається, що визнані неконституційними положення втрачають чинність із дня ухвалення Конституційним Судом рішення, яке є обов’язковим до виконання на всій території України, остаточним і не може бути оскаржене.

Рішення датоване 16 червня 2011 року.


Джерело: www.radiosvoboda.org