//

Брезаола, різотто, «Pinot Noir»... Папа пообідав із сім’ями в Мілані

В неділю 3 червня на завершення VII Всесвітньої зустрічі сімей у Мілані Святіший Отець пообідав разом з кардиналами, єпископами та 7-ма сім'ями, які брали участь у світовій зустрічі. Сім сімей походять з різних куточків світу. Обід тривав близько години і проходив у внутрішньому дворі Архиєпископського палацу в Мілані. Страви для обіду приготувала фірма «Peck».


За столом з Папою сиділа сім’я Тамко з Філадельфії, де проходитиме наступна Всесвітня зустріч сімей. Батьки Тамко з п’ятьма дітьми також розділяли страви із кардиналами Тарчізіо Бертоне, Анджело Скола, Джанфранко Равазі та Діоніджі Теттаманці.


За іншими столиками сиділи італійці Альфред та Франческа Колзані і їх четверо дітей, сім’я Хассиб з Багдаду, сім’я Ботоло з Конго, сім’я Серрано Гомез з Мехіко, подружжя з іспанського Бургоса та сім’я Грін з Австралії.


Після папського благословення гості сіли споживати прості, але дуже смачні страви. На початок подали брезаолу, потім різотто по-міланськи та телятину із тунцевим соусом. На десерт був полуничний пиріг та місцеві вина – «Franciacorta Brut» 2006 року та «Pinot Noir» 2010 року.


Після обіду сім’я Колзані поділилася «незабутніми» враженнями із журналістом Джакомо Галеацці. Їх вразила простота та милість Папи. Він запитав як звати їх чотирьох дітей – хлопців віком від 15 до 25 років. Бенедикт XVI запитав про їх навчання і заохотив наполегливо продовжувати здобувати освіту. Папа виглядав стомленим, однак чітко вів розмову і його обличчя було ожвавленим. Він підбадьорював їх щирими і глибокими словами. Сім’я була вражена глибокою людяністю Папи. «Його темперамент точно не середземноморський. Він – німець і добре себе контролює, однак його вислови живі, і він вміє співпереживати з людьми. Він розуміє реалії цього життя. Хлопців питав про їх навчання та екзамени. Він внутрішньо розуміє людину», ¬– розповідає сім’я з Італії.


«Після обіду кардинал Скола виголосив тост, піднісши бокал солодкого мускатного вина. Папа не пив і виглядав задоволеним. На завершення ми разом помолились, дякуючи Богові за даровану нам їжу».
Якою була реакція дітей?


«Вони сказали, що сьогодні в дітей інші кумири, однак вони були дуже зворушені стояти поруч із живою постаттю сучасної історії. Вони не були виховані із культом особистості навколо Папи, однак змогли усвідомити важливість цього моменту. Особливо їх вразила милість та чутливість ніжного та сором’язливого чоловіка. Саме такий образ Папи вони запам’ятають назавжди. Часто Папу зображають як віддалену особу, яка поглинута у своїх думках, однак вони отримали враження про Понтифіка, який є дуже уважним до того, що відбувається у Церкві і у щоденному світі», – розповіла сім’я Колзані.


На завершення зустрічі Папа звернувся до присутніх:


«Дорогі друзі, на мою думку, чудово, що на завершення ми повернулись до Божого Слова, яке є ключем життя: з нього ми почали і ним завершуємо. Ми живемо справжнім життям. Я хочу подякувати за все, що зміг пережити впродовж цих днів, оскільки цей досвід є досвідом живої Церкви. Якщо час від часу нам може здаватись, що Петровий Корабель зданий на милість безжальних ворогів,водночас правдою є те, що ми бачимо, що Господь з нами, Він живий, Він дійсно воскрес і керує світом, а серце людства в Його руках.  Досвід живої Церкви, яка живе Божою любов’ю, яка живе заради Воскреслого Христа, був великим даром впродовж цих днів. Тому подякуймо Господу».


Після цього Папа висловив слова подяки кардиналам Анджело Скола і Діоніджі Теттаманці.


Папамобілем він вирушив до летовища. На Piazza Fontana його чекали сотні людей – переважно молоді волонтери.


За матеріалами theratzingerforum