//

Бразильська прокуратура просить забрати з грошових банкнот згадку про Бога

Прокуратура із захисту прав споживача штату Сан-Паулу звернулася в понеділок до федерального Верховного суду Бразилії з проханням забрати з грошових знаків фразу «Слава Тобі, Господи». Така згадка Бога міститься на всіх бразильських банкнотах, незалежно від їх вартості. Свій позов прокуратура обґрунтовує тим, що бразильська держава має світський статус.

 

Центробанк Бразилії поки що не бачить причин щось змінювати в дизайні грошових знаків і посилається на те, що згадка Бога на банкноті відповідає духові чинної конституції цієї південноамериканської країни: в її преамбулі прямо говориться, що основний закон «вступає в дію під захистом Господа Бога».

 

Втім, як запевняють скрупульозні експерти, слова зі згадкою Бога з'явилася на бразильських банкнотах за два роки до прийняття конституції. У 1986 році напис на крузадо ввели в обіг через рекомендацію тодішнього президента країни, нинішнього голови верхньої палати федерального парламенту Жозе Сарнея.

 

З тієї пори інфляція «з'їла» і бразильський крузадо і крузейро, і крузейро-реал, які приходили їм на зміну. Ще 1994 року в країні ввели реал, на якому зберегли «вже традиційну» фразу, що прославляє Господа. У 2010 Центробанк запустив в обіг нову серію грошових знаків, але питання про фразу, яка нині викликала протест прокуратури, не піднімали.

 

Однак, більшість з 200 млн. бразильців вважають, що проблема надумана. За даними перепису населення, 64,6 відсотків мешканців Бразилії, тобто 123 млн. осіб, вважають себе католиками, 22,2 відсотки (42 млн. осіб) – християни-євангелисти. Лише 8 відсотків опитаних вагалися вказати релігійну приналежність, до того ж, тільки 600 тис. осіб заявили про свої атеїстичні погляди.

 

До речі, жодних інших релігійних символів або цитат, крім уже згаданої фрази, на бразильських реалах немає. На банкнотах зображені типові представники бразильської фауни: на купюрі 2 реали – морська черепаха, чапля на 5 реалах, папуга ара на 10, мавпа на 20, ягуар на 50 і риба атлантичний групер на банкноті 100 реалів.


За матеріалами: http://www.blagovest-info.ru