//

Богонатхненність та істинність є основою

Папа Бенедикт XVI застерігає від механічного та вирваного з контексту читання Святого Письма. Папа пише про це у посланні до кардинала Вільяма Левади, глави Папської Біблійної комісії.


Темою засідань комісії у Ватикані є богонатхненність та істинність у Святому Письмі. Папа підкреслив, що це ключові поняття церковної герменевтики Святого Письма.


Святіший Отець нагадав, що питання богонатхненності та істинності у Біблії є одним з основних пунктів його постсинодального Апостольського звернення "Verbum Domini". Він зазначив, що богонатхненність – дія Бога – чинить так, що в людських словах виражається слово Боже. Таким чином, "богонатхненність має важливе значення для правильного підходу до Святого Письма і для його правильного тлумачення" (Verbum Domini, 19).


"Дійсно, коли при тлумаченні Святого Письма не звертають увагу або забувають про його богонатхненність, тоді  не враховують його найважливішої і найціннішої  характеристики – його походження від Бога", - сказав Папа Бенедикт XVI. У той же час він нагадав, що питання богонатхненності пов’язане з поняттям істинності Святого Письма. Тому поглиблення динаміки богонатхненності безсумнівно призведе до кращого розуміння істини, що міститься у Святому Письмі. "Через своє Слово Бог прагне нам передати всю істину про Себе та свій план спасіння людства. Прагнення щоразу глибше пізнавати істину Святого Письма означає, отже, намагання щораз краще пізнавати Бога, таємниці Його спасаючої волі", – пише Папа Римський.


Бенедикт XVI підкреслив, що богословська думка завжди вважала богонатхненність та істинність двома ключовими поняттями церковної герменевтики Святого Письма. Проте потрібно визнати, що сьогодні є необхідність відповідного поглиблення цієї дійсності, щоб краще виконати вимоги щодо тлумачення святих текстів відповідно до їх природи, а піднімаючи питання богонатхненності та істинності Біблії, Папська Біблійна Комісія повинна внести свій вклад її поглиблення.


"Для життя та місії Церкви є важливим і фундаментальним, щоб Святе Письмо було інтерпретоване відповідно до його природи: богонатхненність та істинність складають установчі риси цієї природи. Таким чином, Ваша робота буде мати велике значення для життя та місії Церкви", – зазначив Святіший Отець.


Папа підкреслив, що добре тлумачення не може механічно використовувати критерії богонатхненності, як і абсолютної істини, вирвавши з контексту речення чи фразу. "Площина, в якій можна пізнати Святе Письмо як слово Боже, – це єдність Божої історії, в цілості, в якій окремі елементи взаємно просвітлюються і розкриваються для пізнання", – сказав Бенедикт XVI.


За матеріалами wiara.pl