//

Блаженніший Святослав у Перемишлі

«Ваша особа є пограниччям часів. Ви були священиком переслідуваної Церкви, а потім – єпископом воскреслої Церкви. Як той, що був представником мовчазної Церкви, а відтак став її голосом. Від усієї повноти Української Греко-Католицької Церкви сьогодні, у день вашого покровителя, щиро вітаємо вас». Такі слова сказав  Предстоятель Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук Митрополитові Перемишльсько-Варшавському Іванові Мартиняку під час Літургії в Архикатедральному соборі Івана Хрестителя в Перемишлі.

 

Глава Церкви наголосив, що різдво Івана Хрестителя – це свято дещо особливе, тому що в релігійному році ми святкуємо різдво лише трьох осіб – Спасителя Ісуса Христа, Пречистої Діви Марії та Івана Хрестителя. Крім цих нема жодного святого, якого б святкували різдво. Це показує, що Іван Хреститель був особливою особою в історії спасіння людства. Він є символом переходу від старого до нового.

 

«Гадаю, надзвичайно символічним є те, що сьогодні, у день свята Івана Хрестителя, тут, у Перемишлі, ми святкуємо храмовий празник катедрального собору. Усе, що було сказано про Івана Хрестителя, можна перенести на значення, зміст і місію цього собору, цього храму й зокрема наших душпастирів у Польщі», – говорив Блаженніший Святослав.

 

На його переконання, собор у Перемишлі символізує кінець старого і початок нового, тому що його воскресіння знаменує кінець дуже особливої та болючої сторінки в історії нашого народу. «Сторінки бездержавності, вигнання, рік крові та зневаги. Можливо, не випадково в цьому році ми згадуємо всіх наших братів і сестер, які 65 років тому навіки замовкли через горезвісну акцію «Вісла»», – наголосив Блаженніший Святослав.

 

На думку Предстоятеля Церкви, ми особливо повинні пам’ятати про це зараз, аби те старе ніколи більше не перейшло в нове і майбутнє. Він нагадує, що наша Церква в цьому році святкує 120 років від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого, який був, є і буде тим гласом, що кличе в пустелі. «І цей собор своїм повстанням і своєю діяльністю справді кличе серце кожного з нас прислухатися до мудрості праведників і стати народом достойним в Господеві», – сказав Глава УГКЦ.

 

У свою чергу Митрополит Іван пригадав, що в наслідок операції «Вісла» 140 тисяч греко-католиків опинилося на чужих теренах – на західних і північних теренах Польщі. Перемишльська єпархія була приречена на занепад. Українська Греко-Католицька Церква відчуває наслідки й донині.

 

Митрополит подякував Блаженнішому Святославу за те, що греко-католики в Польщі відчувають турботу глави Церкви.

 

«Лише рік минув, як ми вас обрали, але бачимо ваші труди по всьому світі. Ви поширюєте гідність і славу нашої Церкви», – наголосив Митрополит Перемишльсько-Варшавський.

 

У Літургії взяли участь Архиєпископ Юзеф Міхалік, Митрополит Перемишельський, Голова Польської Єпископської Конференції, Владика Володимир (Ющак), Єпарх Вроцлавсько-Гданський УГКЦ, Владика Кшиштоф Ніткєвіч, Єпископ Сандомєрскі, та духовенство Перемишльсько-Варшавської архиєпархії УГКЦ.

 

Фоторепортаж

Департамент інформації УГКЦ