//

Блаженніший Святослав Шевчук очолив Божественну Літургію у Стрию

У неділю, 10 липня 2011 року, Архиєрейською Божественною Літургією в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия завершилися урочистості з нагоди відпусту до Ліської чудотворної ікони Матері Божої.


Протягом двох днів учасники відпусту молилися перед чудотворною іконою та просили заступництва Пресвятої Богородиці для жителів Стрия і Стрийської єпархії. На цю подію з Архипастирськими відвідинами прибув Блаженніший Святослав Шевчук, Глава і Отець Української Греко-Католицької Церкви, який, у співслужінні з Преосвященним Владикою Тарасом, очолив урочисте святкове Богослуження.

 

Перед початком Божественної Літургії, Главу УГКЦ, який прибув до рідного міста, щоб взяти участь у відпусті, привітали Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії Владика Тарас Сеньків, а також численні представники духовенства єпархії та парафіяни Катедрального храму.

 

У проповіді Блаженніший Святослав насамперед привітав присутніх та висловив велику радість свого перебування в Стрию, а особливо в храмі Успіння Пресвятої Богородиці, де він зростав та служив свої перші Літургії як священик та єпископ.

 

Блаженніший вказав на важливість віри у людському житті, а особливо в житті Пресвятої Богородиці, що через Неї Боже Слово воплотилося у світі: «Пречиста Діва Марія є перша та, яка повірила. Віра Пречистої Діви Марії впустила Боже Слово в людський рід: Вона прийняла це діяльне Боже Слово в своє лоно, Його породила світові».

 

Згадуючи про Ліську чудотворну ікону Божої Матері, предстоятель УГКЦ наголосив, що Пресвята Богородиця є також дороговказом, який веде вірних до Христа: «Пречиста Діва Марія, в Ліській Богородиці прославлена, показує, що Вона сьогодні є живою і діяльною серед своєї Церкви. Ця ікона увібрала в себе історію нашого народу і кожний, хто приходить до Неї, відчуває, що Мати Божа молиться за нього. Пресвята Богородиця всім нам показує дорогу, однією рукою тримає свого Сина, а іншою вказує на Нього. До Нього треба нам з вами через Богородицю прямувати!».

 

На закінчення Божественної Літургії, Блаженніший Святослав подякував Владиці Тарасу, священикам, богопосвяченим особам, а також численним мирянам, що зібрались на урочисті святкування, і після молитви в наміренні Святішого Отця, уділив присутнім своє благословення та повний відпуст, а під час обходу навколо храму, окропив вірних свяченою водою.

 

Також Глава УГКЦ залишив як дар (воту) для Пресвятої Богородиці перед Її чудотворною іконою свою першу панагію (єпископська відзнака з зображенням Богородиці, яка носиться на грудях, – прим. авт.), дякуючи Матері Божій за дар свого служіння Богові й Церкві.

 

В цьогорічному відпусті до Ліської чудотворної ікони Пресвятої Богородиці взяли участь близько 16 тисяч паломників, головно із довколишніх сіл Стрийщини та районів Львівської області.

 


Олексій Федорович
для прес-служби Стрийської єпархії