//

Більшість поляків – за присутність Розп'яття в парламенті, лікарнях та школах

Більшість громадян Польщі – близько 70 відсотків – схвалюють присутність Розп'яття в залі засідань парламенту: такий результат опитування, опублікований «Газетою Виборчою». Лише 20 відсотків опитаних заявили, що вони проти. Крім того, згідно з опитуванням TNS OBOP – інституту маркетингових досліджень, – 84 відсотки поляків виступають за Розп'яття в лікарнях, а 72 відсотка – у школах. Ці цифри значно знижуються у політиків: за Розп'яття в парламенті виступили тільки 53 відсотки опитаних, а проти – 41 відсоток.

 

Ці результати були оприлюднені через тиждень після заяви Януша Палікота, лідера нового радикально-антиклерикального руху, яке опинилося на третьому місці на парламентських виборах 9 жовтня, отримавши 10 відсотків голосів. На наступний день після виборів бізнесмен звинуватив Церкву в політичній упередженості і в тому, що вона «використовувала релігійні символи ганебним чином для політичної боротьби». Палікот заявив, що першою ініціативою його партії буде вимога прибрати Розп'яття з будівлі Сейму – нижньої палати польського парламенту.

 

Президент польського єпископату Архиєпископ Юзеф Пшемисль Михальчик, сказав: «Хто хоче прибрати Розп'яття з публічної сфери Польщі, бажає також нав'язати ідеологію ненависті».

 


За матеріалами Radio Watykańskie