//

Без навернення серця неможливе християнське примирення

4 жовтня 2012 року в Ялті розпочалась міжнародна конференція «Мистецтво співіснування християн», організована міжконфесійною Групою «Примерення» у країнах Східної та Центральної Європи.

 

Зустріч розпочалась спільним молебнем, який очолили представники Української Православної Церкви, після чого відбулись виступи-привітання від Церков учасників.

 

Преосвященний Владика Богдан Дзюрах, керівник Адміністрації Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви звернуся до присутніх на конференції. Він зокрема сказав, що: «Примирення, це певний екзамен, виклик для християнина, що передбачає усунення бар’єрів».

 

Продовжуючи своє слово, єп. Богдан пригадав великого митрополита Андрея Шептицького, який в одному зі своїх звернень «Як будувати рідну хату» радив усім представникам Церков «позбутись духа ненависті, […] побороти духа розколу і ворожнечі супроти братів християн».

 

Завершуючи своє звернення до присутніх, преосвященний владика Богдан зазначив, що «не можна прагнути християнського примирення без навернення серця. Ми усі потребуємо прощення і милосердя».

 

Група «Примирення» була створена в 1974 році з ініціативи Німецької Євангелічно-Лютеранської Церкви та Польської екуменічного ради для вироблення проекту примирення між сусідніми Польщею та Німеччиною, чиї відносини були обтяжені спогадами про II Світову війну. У 1996 році ініціатива була розширена завдяки новим учасникам: України та Білорусі. Так виник проект «Примирення в Європі — завдання Церков в Україні, Білорусі, Польщі та Німеччині», який в 1997 році був представлений на Другому європейському екуменічному форумі в м. Грац (Австрія).

 

Комісія УГКЦ для сприяння єдності християн