//

Бенедикт XVI: в творах Верді сяє його релігійний пошук

 4 лютого Бенедикт XVI взяв участь у концерті з нагоди 84-річниці підписання Латеранських угод. Захід був пожертвуваний посольством Італії при Святому Престолі, а разом з Папою в ньому взяв участь Президент цієї країни Джорджіо Наполітано. У програмі прозвучали два твори: "Сила Долі" Джузеппе Верді та "Героїчна" симфонія Людвіга ван Бетховена. Над їх духовним змістом Папа розміркував у своїй промові до присутніх. Він зазначив, що в творах Верді завжди вражає його здатність у музичній формі описувати життєві ситуації, особливо людські драми. "Доля його персонажів завжди трагічна", і це стосується також героїв "Сили Долі". "Але представляючи тему долі, Верді прямо представляє релігійну тематику, тему зустрічі з Богом, з вірою, з Церквою, душу цього музиканта, його тугу, його релігійний пошук ", - зазначив Папа.

 

Святіший Отець розповів, що Верді написав два фінали для твору "Сила Долі". У першому головний герой закінчує своє життя самогубством. Однак переосмисливши, Верді змінив його фінальну частину в перспективі прощення і навернення до Бога. "Тут зображена драма людського існування, позначена трагічною долею і ностальгією за Богом, Його милосердя і любов, які дають світло, сенс і надію в темряві. Віра дає нам цю перспективу, яка не є ілюзією, але реальністю", - підкреслив Папа.

 

Коментуючи "Героїчну" симфонію Бетховена, Папа зосередився тільки на одній її частині, в якій композитор розмірковує про смерть. Понтифік зазначив, що вона починається драматичними тонами, але потім стає спокійною. Зі слів Святішого Отця симфонія закликає задуматися про смерть, міркувати про те, що буде після неї, про вічність.

 

За матеріалами http://be.radiovaticana.va