//

Бенедикт XVI у свято святих Петра і Павла: тільки наслідування Христа веде до нового братерства

29 червня, в свято святих апостолів Петра і Павла, Бенедикт XVI очолив літургію у ватиканській базиліці. Перед початком св. Літургії Папа вручив 43 Архиєпископам-митрополитам, призначеним протягом останнього року палії - елемент літургійного вбрання, що символізує послух Папі і особливу близькість Святішому Престолу. У літургії взяли участь також члени делегації Константинопольського Патріарха Варфоломія I, члени дипломатичного корпусу та представники світської італійської влади.

 

Співом Євхаристію прикрашав хор Вестмінстерского абатства, який спеціально прибув на торжество в Рим. У своїй проповіді Бенедикт XVI зазначив, що християнська традиція завжди визнавала св. Петра і св. Павла нерозлучними, оскільки "вони разом представляють все Євангеліє Христа". Папа підкреслив, що апостоли, незважаючи на те, що відрізнялися з людської точки зору і іноді мали конфлікти, зуміли по-новому реалізувати своє братерство завдяки благодаті Євангелія, яка діяла в них. "Тільки наслідування Христа веде до нового братерства: це перше і фундаментальне послання, яке сьогоднішнє торжество направляє до кожного з нас, і про важливість якого розважається також під час пошуку повної єдності, яка з'єднує екуменічного Патріарха і Римського єпископа, а також всіх християн", - сказав Папа.

 

Розмірковуючи над сьогоднішнім Євангелієм, Понтифік зазначив, що у особі св. Петра очевидно зіткнення, яке існує між даром Божим і людськими здібностями. За словами Святішого Отця, воно супроводжує драму історії папства, яка характеризується саме двома елементами: з одного боку ласкою і світлом, що сходять з висоти, так папство є фундаментом Церкви, яка здійснює паломництво тут на землі, а з іншого - людською слабкістю, яку може змінити тільки відкритість на діяльність Бога.

 

Папа зазначив, що іконографічні символи, які завжди супроводжують апостолів - ключі і меч, вказують на те, що також і їх наступникам довірена влада відкривати двері Царства Небесного і вести боротьбу проповідників Слова Божого, вірних Христові і Його Церкві.

 

За матеріалами: radiovaticana.org