//

Бенедикт XVI: потрібно звіщати Христа навіть під загрозою мучеництва

У наші часи необхідною є рішуча участь у сповіщенні Христа тим, хто Його ще не знає. Про це Бенедикт XVI нагадав місцевим директорам Папських Місійних Справ, що прибули зі всього світу. З 9 по 14 травня у Ватикані проходила їх щорічна зустріч. На аудієнції їх супроводжував новий префект Конгрегації у справах Євангелізації Народів архиєпископ Фернандо Філоні, іменований на цю посаду чотири дні до того. Папа звернув увагу на потребу несення надії світу, що знаходиться під загрозою нових форм поневолення.

 

„Нові проблеми і нові види поневолення з'являються в наші часи як у так званому першому світі, заможному і багатому, але ненадійному щодо свого майбутнього, так і в країнах, що розвиваються, – говорив Святіший Отець. – Там, також в результаті глобалізації, яка часто позначена настроєністю на прибуток, виростають маси бідних, емігрантів, відкинених, котрі втрачають надію. Церква мусить постійно відновлювати зусилля, щоб нести Христа, продовжувати Його месіанську місію, щоб наступило Боже Царство справедливості, миру, свободи і любові. Перетворення світу за Божим планом за допомогою оновлюючої сили Євангелія, «щоб Бог був всім у всіх» (1 Кор. 15, 28), є завданням всього Божого Народу. Тому необхідно продовжувати з новим ентузіазмом справи євангелізації, радісного звіщення Царства Божого, яке надійшло в Христі з силою Святого Духа, щоб вести людей до справжньої свободи дітей Божих проти усіляких форм поневолення”.

 

Святіший Отець вказав, що для того, щоб проводити євангелізацію, християни мусять насправді вірити, що „Слово Боже є рятівною істиною, якої потребує кожна людина у всіх часах” (апостольський заклик Verbum Domini, 95). Це переконання віри мусить бути глибоко укорінене в нашому житті. Ті, хто проголошує Євангеліє, повинні живитися Словом і таїнствами. Лише тоді, коли вони будуть глибоко укорінені в Христі і Його Слові, не піддадуться спокусі применшення євангелізації лише до соціальних проектів, зменшуючи трансцендентний вимір спасіння, яке Бог дає нам в Христі. Цю істину потрібно чітко звіщати і давати її свідчення.

 

„Служіння євангелізації є захопливим і вимогливим – зазначив Папа римський. – Воно вимагає любові до звіщення і давання свідчення, любові, настільки повній, що вона може бути позначена і мучеництвом. Церква не може занехтувати свою місію несення світла Христа, повідомлення радісної новини Євангелія навіть за рахунок переслідувань (апостольський заклик Verbum Domini, 95). Це належить до її життя, так як це було для Ісуса. Християни не можуть боятися, хоча «на даний момент вони є релігійною групою, яка терпить найбільше переслідувань з приводу своєї віри» (послання на Всесвітній День Миру 2011)”.


За матеріалами Radio Watykańskie