//

Бенедикт XVI підписав Апостольське звернення "Africae munus" (Повний текст)

19 листопада близько 12:00 кортеж Понтифіка прибув до базиліки Непорочного Зачаття в Уіда, святиню, яка є першим катедральним храмом у Західній Африці. Тут Папа підписав постсинодальне Апостольське звернення "Africae munus", заключний документ Синоду Єпископів Африки. Перед підписанням документа Папа взяв участь у короткому євхаристійному поклонінні разом з учасниками Синоду Єпископів Африки, а також місцевими єрархами і багатьма вірними. Потім Святіший Отець звернувся до присутніх із промовою.

 

"Щиро дякую Генеральному Секретареві Синоду Єпископів, архиєпископу Миколі Етеровичу за слова привітання та представлення, а також усім членам Спеціальної Ради Африки, які зробили свій внесок у збір результатів роботи Синоду для публікації Апостольського постсинадального звернення, – сказав Папа.

 

Сьогодні, з підписанням звернення "Africae munus", завершуються синодальні торжества. Синод дав новий імпульс для Католицької Церкви в Африці, що молилася, роздумувала і обговорювалав теми примирення, справедливості та миру. Необхідно відзначити особливу близькість між Наступником св. Петра і Церквою в Африці. Єпископи, експерти, аудитори, спеціальні гості, братні делегації прибули до Риму, щоб відзначити цю особливу подію в житті Церкви. Я теж прибув до Яунде, щоб привезти "Instrumentum laboris" Синодальної Асамблеї главі Конференції Єпископів, що виражає мою зацікавленість і турботу про весь народ африканського континенту і прилеглих островів. Тепер я маю радість повернутися до Африки, точніше до Беніну, представляючи цей підсумковий документ роботи, де використані міркування отців Синоду для синтетичної презентації, як частини більш широкого пастирського бачення.

 

Під час ІІ Африканської спеціальної асамблеї Синоду Єпископів було використане Апостольке зверненя "Ecclesia in Africa" ​​бл. Івана Павла II, в якій особливо підкреслена необхідність євангелізації континенту, яка не може бути відділена від людського розвитку. Крім того, було позначено поняття «Церква – сім'я Божа", що принесло багато духовних плодів для Католицької Церкви у справі євангелізації та розвитку людства, актуального для африканського суспільства в цілому. Дійсно, Церква покликана бути в значній мірі сім'єю. Для християн це спільнота вірних, яка прославляє Бога Єдиного в Трьох Особах і проголошує велику таємницю нашої віри, а також з любов'ю будує відносини між людьми, групами і націями, враховуючи етнічну, культурну та релігійну різницю. У цій місії, довіреній кожній особі, Церква відкрита на співпрацю з усіма частинами суспільства, а особливо з представниками Церков і релігійних спільнот, які ще не в повному спілкуванні з Католицькою Церквою, а також з представниками нехристиянських релігій, особливо традиційних та ісламу.

 

Беручи до уваги цю церковну перспектива, II Спеціальний Синод для Африки був сконцентрований на темі примирення, справедливості та миру. Обговорюючи важливі питання у глобальному контексті, особлива увага приділяється поняттям актуальним в африканській реальності. Необхідно пам'ятати про насильство, війни, несправедливості, всі порушення – минулі та нинішні, якими був відзначений цей рік. Найважливіша тема зачіпає аспект єдності з Богом та ближнім. Церква, об'єднана між своїми членами, може стати пророчим символом єдності на громадському рівні, на рівні кожної країни і континенту в цілому. Святий Павло пише: "Усе ж від Бога, який примирив нас із собою через Христа і дав нам службу примирення" (2 Кор 5,18). Фундаментом цього примирення є сама сутність Церкви, яка "у Христі, як таїнство, а це означає знак та інструмент близької єдності з Богом і єдності всього людства" ("Lumen gentium", 1). Тому Африка покликана сприяти миру і справедливості. "Брама неповернення" закликає нас до цього обов'язку, засуджуючи і борючись з усіма формами рабства.

 

Завжди шукайте шляхи до миру! Мир – це один з кращих дарів. Щоб його досягти, потрібно мати сміливість до примирення, яка приходить із прощенням, бажанням почати життя в єдності, з солідарного погляду у майбутнє, завзятості у подоланні труднощів. З'єднані з Богом та ближнім, ми повинні працювати для розширення справедливості в суспільстві. Не забувайте, що перша справедливість, згідно з Євангелієм, полягає у виконання волі Божої. З цього випливають численні ініціативи, спрямовані на поширення справедливості в Африці та добро всіх жителів континенту, а особливо потребуючих, які мають необхідність в роботі, школах і лікарнях.

 


Африка, земля нової П'ятидесятниці, май надію в Бозі! Натхненна Духом Воскреслого Христа, будь великою родиною Божою, щедрою до всіх своїх дочок і синів, співробітників примирення, миру і справедливості. Африка, Добра Новина для Церкви, будь нею для всього світу!"

 

Після промови та підписання зверненні Бенедикт XVI вирушив до Апостольської нунціатури в Катані.

 

 

За матеріалами Радыё Ватыкана