//

Бенедикт XVI до нового посла Австрії про релігійну свободу і родину

Побудова спільного „європейського дому” вдасться лише тоді, коли наш континент буде свідомий своїх християнських основ, а цінності Євангелія і християнське бачення людини в майбутньому також будуть закваскою цивілізації Європи. Це Папа зауважив на аудієнції для нового посла Австрії при Апостольській Столиці Альфонса Клосса, який склав ввірчі грамоти.

 

Бенедикт XVI звернув увагу на розповсюджене в багатьох європейських країнах напруження в ставленні держави до релігії, яку зіштовхують до особистої сфери громадян, відкидаючи з публічної сфери. Він підкреслив, що культура і історія Австрії, а також щоденне життя багатьох австрійців глибоко просочене католицькою вірою. Ця країна має також довгу традицію мирного співіснування різних релігій і культур.

 

Святіший Отець висловив австрійській владі визнання за дії, спрямовані до забезпечення релігії належного місця. Понтифік згадав урядову заяву після вироку Європейського Суду Прав Людини у справі хреста в шкільних класах, а також пропозицію австрійського міністра закордонних справ, щоб Європейська служба зовнішніх дій наглядала за ситуацією релігійної свободи в світі.

  

Папа зазначив, що релігійна свобода дозволяє церковній спільноті розвивати свою різноманітну діяльність, яка служить також всьому суспільству. Церква проводить освітню і благодійну роботу, піклуючись про потребуючих. Цю церковну участь, що користується великим визнанням в суспільстві, не можна применшувати до звичайної благодійності. Вона має найглибші основи в Бозі, Який є любов'ю. Тому тут необхідно враховувати повний релігійний вимір.

 

Звернувшись до нового посла Австрії, Бенедикт XVI вказав також на значення відповідної сімейної політики. Подружжя, як зв'язок чоловіка і жінки, а також сім'я потребують подальшої охорони з боку держави. Сім'я має бути для всіх членів суспільства школою любові і правди. Святіший Отець звернув притому увагу на численні проблеми, які переживають багатодітні сім'ї, і висловив співчуття, що не надається відповідна охорона зачатому життю.

 

Новий представник Австрії при Апостольській Столиці, 57-річний Альфонс Клосс, за професією є юристом. У дипломатичній службі працює вже понад 30 років. Був, між іншим, послом в Італії (у 2001-2007 роках).

 

За матеріалами Radio Watykańskie