//

Бенедикт XVI до апулійських паломників: «Церква – це не громадська організація, а Божа спільнота, яка любить Господа»

В суботу вранці в Залі Павла VI у Ватикані Св. Отець прийняв на приватній аудієнції 7 тисяч віруючих з апулійської єпархії Альтамури, Гравіни і Аквавіва-делла-Фонті, що прибули в столицю з паломництвом. У своєму обігу до присутніх Папа заявив, що Церква не є філантропічною організацією, а Божою спільнотою, заснованою на зустрічі з Господом. Потім Папа закликав батьків не боятися бути свідками віри і надихнув священиків на благовіщення, не боячись діалогу з сучасною культурою.


У своєму обігу Св. Отець підкреслив, що Церква «не має в самій собі джерела життя, а залежить від Христа, чиїм дієвим знаком і знаряддям вона є». Таким чином Бенедикт XVI спробував попередити про ризик зведення Церкви до горизонтального виміру, який позбавляє її Божественної натури:
«Церква – не громадська, філантропічна організація, яких досить багато: вона є Божою спільнотою, спільнотою, яка вірить, любить, приклоняється перед Господом Ісусом і піднімає вітрила по подиху Святого Духа, саме тому вона здатна євангелізувати і робити нас людянішими. Глибокий зв'язок з Христом, скріплений Словом Божим і Євхаристією, додає ефективності проголошенню, мотивує зусилля з катехизації і надихає на свідоцтво милосердя».


Папа додав, що у наш час багато чоловіків і жінок потребують зустрічі з Господом. Потім, констатуючи, що даний історичний момент відмічений «світлом і тінню», Бенедикт XVI додав:
«Ми спостерігаємо за неоднозначними схильностями: втечею в себе, нарцисизмом, бажанням користолюбства і тягою до споживацтва, безвідповідальними почуттями і зв'язками. Існує безліч причин подібної дезорієнтації, яка виявляється в глибокому екзистенціальному стражданні, але в корені всього проглядається відмова від трансцендентного виміру людини і її міцних стосунків з Богом».


Тому Папа закликав християнські спільноти захищати свою віру. Особливу увагу при цьому необхідно приділяти вихованню християнського життя, щоб «у кожної людини була можливість пройти справжню дорогу віри». У цій справі головна відповідальність лежить на сім'ї:
«Дорогі батьки, будьте першими свідками віри! Не бійтеся труднощів, посеред яких ви покликані виконувати вашу місію. Ви не одні! Християнська спільнота з вами поруч і вас підтримує. Катехитичні повчання супроводжують ваших дітей в їх людському і духовному зростанні, але на них необхідно дивитися як на безперервний виховний процес, не обмежений підготовкою до прийняття Таїнств».


Потім Бенедикт XVI зазначив, що участь в недільній Літургії є важливим елементом в житті сім'ї і всієї християнської спільноти. Він нагадав, що через Таїнства, особливо через Євхаристію, Господь Ісус перетворює людину, уподібнюючи її до Себе.


В кінці своєї промови Папа звернувся до священиків, закликаючи їх завжди пам'ятати про отримане покликання як про дар, за допомогою якого вони здатні служити, з любов’ю і відданістю, дорученому їм Божому народові:
«Благовістіть сміливо і вірно, будьте свідками Божого милосердя і, ведені Святим Духом, будьте здатні направляти у бік істини, не боячись діалогу з культурою і тими, хто шукає Бога».

Джерело: Радіо Ватикан