//

Бенедикт XVI: Бог уважний до матеріальних потреб людини, але хоче дати більше

31 липня перед молитвою "Ангел Господній" Бенедикт XVI звернувся до зібраних перед Апостольським палацом у Кастель Гандольфо віруючих з короткою промовою, в якій розміркував про диво розмноження хлібів, яке описується в Євангелії від св. Матея.

 

"Дорогі брати і сестри!

Євангеліє цієї неділі описує нам чудо помноження хлібів, яке Ісус зробив перед великою кількістю людей, що йшли за Ним, щоб слухати Його і оздоровитись від різних хворіб (Мт 14,14). З настанням вечора учні запропонували Ісусу відпустити народ, щоб він міг піти підкріпитися. Проте Господь мав на думці інше: "Ви дайте їм їсти» (Мт. 14,16). Вони, однак, не мали нічого іншого крім "п'яти хлібів і двох риб". Тоді Ісус зробив жест, що нагадує Таїнство Євхаристії: "Подивився на небо, благословив, переломив, дав хліб учням, а учні - людям (Мт 14,19). Чудо полягає в братському діленні малою кількістю хліба, якого, повіреного Господу, не тільки вистачає всім, але ще й залишається, щоб наповнили дванадцять кошиків. Господь настійно закликає учнів, щоб саме вони роздали хліб народу; таким чином, він навчає і готує до майбутньої апостольської місії: дійсно, вони повинні будуть нести всім поживу Слова життя і Таїнств.

 


У цьому чудесному знаку зустрічаються втілення Бога і діло спасіння. Ісус дійсно "виходить" з човна, щоб зустріти людей (Мт 14,14). Св. Максим Сповідник говорив, що Слово Боже "побажало, з любові до нас, прийняти тіло, прийти до нас і зустріти нас грішних, щоб навчати словами і прикладами нам зрозумілими" (Ambiguum 33: PG 91, 1285 C). Господь дав нам красномовний приклад свого співчуття до людей. Мої думки відразу підносяться до народів Східної Африки, які переживають драматичні наслідки голоду, обтяжені війною і недоліком сильних інститутів влади. Христос, уважний до матеріальних потреб, але хоче дати більше, тому що людина завжди "вимагає більше, і потребує чогось більшого" ("Ісус із Назарету", Мілан 2007, 311). У хлібі Христа присутня любов Бога; під час зустрічі з Ним "ми насичуємося, якщо так можна сказати, живим Богом, по-справжньому споживаємо" хліб небесний "(там же).

 

Дорогі друзі, в "Євхаристії Ісус робить з нас свідків співчуття Бога до кожного брата і сестри. Так народжується навколо таїнства Євхаристії Милосердне служіння по відношенню до ближнього "(Sacranentum caritatis, 88). Про це свідчить також св. Ігнатій Лойола, засновник "Товариства Ісуса", якого сьогодні згадує Церква. Ігнатій вирішив жити, "шукаючи Бога у всіх речах, люблячи Його у всіх творіннях" (Costituzioni della Compagnia di Gesu, III, 1, 26). Довірмо Діві Марії наші молитви, щоб вона відкрила наші серця на співчуття до ближнього і на братське ділення.

 

За матеріалами: Ватыканскае радые