//

Бенедикт ХVI: святкування Різдва Христового дає впевненість Божої присутності серед нас

21 грудня під час загальної аудієнції, яка пройшла в Залі св.Павла VI у Ватикані, Бенедикт ХVI свою катехезу присвятив таємниці Різдва Христового. Папа зазначив, що ми її відзначаємо щороку. "Однак, Різдво - це не звичайний спогад події, яка сталася дві тисячі років тому, але щось більш велике: вшанування таємниці, яка намітила і далі визначає події людської історії. Син Божий прийшов і оселився серед нас. Став дійсно одним з нас. Це таємниця, яка стосується нашої віри і нашого існування. Це таємниця, яку ми конкретно переживаємо в літургійних священнодійствах, особливо під час св. Літургії ".

 

Св. Літургія під час Різдвяної ночі нам нагадує про це в словах: "Сьогодні народився Христос, наш Спаситель". Святіший Отець зазначив, що саме в Літургії ця подія переходить межі часу і простору, стає дійсністю. "Нагадуючи, що Ісус народжується сьогодні, Літургія підкреслює, що це народження позначає всю історію людства і залишається реальністю також і сьогодні. Для нас, вірних, святкування Різдва відновлює впевненість, що Бог дійсно присутній серед нас, Він близько нас ".

 

Бенедикт ХVI зазначив, що якщо ми слухаємо або вимовляємо під час літургійних богослужінь слова: "Сьогодні народився Христос наш Спаситель",то ми не вимовляємо звичайні слова, але розуміємо, що Бог знову жертвує себе нам сьогодні. "Зараз кожен з нас має можливість дізнатися, прийняти Ісуса, як це зробили пастухи в Вифлеємі. Ісус нас покликав до життя, яке Він відновлює, освітлює і перетворює Своєю благодаттю і присутністю", - сказав Папа. Понтифік підкреслив, що Різдво нагадує нам про народження Ісуса від Діви Марії і багато літургійних текстів свідчать про це.

 

"Події, що відбулися у Вифлеємі, ми повинні розглядати в світлі Пасхальної таємниці. Втілення і день народження Ісуса закликають направити наш поглял на смерть і воскресіння Христа. Різдво і Великдень є святами Відкуплення. Великдень відзначає його як перемогу над гріхом і смертю: показує кінцевий момент, коли перемога Богочоловіка сяє як світло дня. БожеНародження його відзначає як вхід Бога в історію людства. Стаючи людиною, Він бажає привести кожного до Бога: намічує початковий момент світанку. Але саме як світанок попереджаєі передбачає світло дня, так і Різдво оголошує про Хрест і перемогу Воскресіння ".

 

Понтифік підкреслив, що отці Церкви завжди бачили народження Христа у світлі Відкуплення, яке знаходить свою вершину у великодній таємниці. "Втілення Сина Божого є не тільки початком і умовою спасіння, але присутністю самої таємниці нашого спасіння: Бог стає людиною, народжується як дитина, так як кожен з нас бере тіло, щоб перемогти смерть і гріх", - сказав Святіший Отець.

 

Папа звернув увагу на те, що в Божому Народженні ми зустрічаємо ніжність і любов Бога, який схиляється над нашими обмеженостями, слабкостями, гріхами і принижується до нас. Святий Павло зазначив, що Ісус "існуючи в Божій природі, не вважав за здобич свою рівність з Богом, а принизив себе самого, прийнявши вигляд слуги, ставши подібним до людини. Подобою явився як людина" (Фил. 2,6-7). "Якщо ми подивимося на Вифлеємську печеру, то побачимо, що Бог применшує Себе навіть до такої міри, що Його поклали в ясла, що є натяком на Його приниження в годині муки. Кульмінація історії любові між Богом і людиною проходить через Вифлеємські ясла і гріб в Єрусалимі", - сказав Папа.

 

На закінчення Святіший Отець побажав усім радісних свят Різдва Христового:  "Переживаймо цю прекрасну подію: Син Божий народжується також і сьогодні. Бог дійсно близько кожного з нас і хоче з нами зустрітися", - сказав Бенедикт ХVI.
 

За матеріалами: Ватыканскае радые