//

Бенедикт ХVI про туризм, його користь і проблеми

23 квітня Бенедикт ХVI спрямував послання до учасників VII Всесвітнього конгресу душпастирства туризму, який проходить в Мексиці з 23 по 27 квітня. У ньому Папа підкреслив цінність туризму як характерного явища нашого часу. Подібно людському існуванню - туризм, за словами Папи, повинен бути освітлений і змінений Божим словом. Понтифік зазначив, що Церква підтримує і сприяє потенціалу туризму з самих його початків, але, в той же час, відкрито говорить про ризик і небезпеки, пов'язані з ним. "Туризм, поряд з відпочинком і вільним часом, стає пріоритетним простором для фізичного і духовного відновлення, сприяє зустрічам між людьми, що належать до різних культур, є приводом наблизитися до природи, сприяючи спогляданню, толерантності, миру, діалогу і гармонії серед розмаїття », - підкреслив Понтифік.

 

Папа звернув увагу на те, що туризм, як усяка інша людська реальність, наражається на небезпеку і негативні явища. "Справа стосується різного роду зла, яке необхідно знищити терміново, тому що воно порушує права і гідність мільйонів чоловіків і жінок, особливо з бідних верств населення, дітей та інвалідів, - підкреслив Понтифік. - Однією з найбільш ганебних форм таких відхилень, які з моральної, психологічної та медичної точок зору знищують життя багатьох осіб та сімей, а також цілих спільнот - є секс-туризм ", - вказав Папа. Святіший Отець підкреслив, що торгівля людьми для сексуальних цілей або трансплантації органів, експлуатація неповнолітніх, жорстоке поводження з ними або катування, на жаль, часто відбуваються в контексті туризму. "Все це повинно викликати у пастирів, професіоналів світового туризму, а також всього міжнародного співтовариства, підвищену дбайливість, з метою запобігти і зупинити ці злочини", - зазначив Понтифік.

 

Папа визначив три сфери, на які душпастирство туризму має звернути особливу увагу: по-перше, сприяти розвитку етичного та відповідального туризму, по-друге, показати, що туристичні маршрути можуть бути шляхом до Бога, і тому слід організовувати їх з повагою до святих місць. Третя сфера, на яку звернув увагу пастирів Понтифік, це допомога християнам у використанні відпочинку та вільного часу для людського і духовного зростання.

 

За матеріалами radiovaticana.org