//

Бенедикт ХVI перед "Ангел Господній": істинний пророк слухає тільки Бога (повний текст)

3 лютого Бенедикт ХVI зустрівся з віруючими, які прибули на площу св. Петра в Римі, щоб взяти участь у традиційній недільній молитві "Ангел Господній". У короткій промові перед молитвою, Святіший Отець розважав про уривок Євангелія, представлений сьогодні Церкві євангелістом Лукою. Папа сказав, що Ісус не прийшов, щоб шукати згоди у людей, але як скаже в кінці Пилату - щоб "дати свідчення істини". "Вірити в Бога, значить відмовитися від своїх упереджень і прийняти конкретну особу, в якій Він об'явився, особу  Ісуса з Назарету. І цей шлях веде також до визнання Його і служіння Йому в інших", - сказав Святіший Отець.

 

Дорогі брати і сестри! Сьогоднішнє Євангеліє - взяте з четвертого розділу від святого Луки - це продовження того, що ми обговорювали в минулу неділю. Ми далі перебуваємо в синагозі в Назареті, місті, в якому Ісус виріс і де всі знають Його і його сім'ю. Зараз, після періоду відсутності, Він повертається, але по-новому: під час суботньої служби Він читає пророцтво Ісаї про Месію і оголошує про його сповнення, даючи зрозуміти, що це слово стосується Його. Цей факт викликає подив серед жителів Назарету: з одного боку, "всі свідчили про Нього і дивувалися словам благодаті, що виходили з уст Його" (Лк. 4:22), Святий Марко стверджує, що багато говорили: «Звідки в Нього оце і що за мудрість дана Йому? "(6,2). Однак з іншого боку жителі Назарету Його дуже добре знали "Це один з нас – говорили - Його заяву слід вважати як прояв пихи" (Дитинство Ісуса, 11). "Хіба він не син Йосифа?" (Лк 4:22).

 

Саме знаючи цю їх закритість - "Жоден пророк не є прийнятим на своїй Батьківщині" - Ісус звертається до людей присутніх у синагозі словами, які звучать як провокація. Він нагадує два чуда, вчинені великими пророками Іллею та Єлисеєм на користь осіб, які не були ізраїльтянами, щоб показати, що іноді є більше віри за межами Ізраїлю. У цей момент реакція була одностайною: всі встають і Його виганяють, і навіть хотіли скинути його в прірву, але Він з  миром повелителя, пройшов між людьми і відійшов. У цьому моменті виникає питання: чому Ісус хотів їх спровокувати? Спочатку люди захоплювалися Ним, і, можливо, він міг би отримати неабияку підтримку з їхнього боку. Але саме в цьому весь сенс: Ісус не прийшов, щоб шукати згоди у людей, але як скаже в кінці до Пилата - щоб "дати свідчення істини" (Ів. 18:37). Істинний пророк не слухає нікого іншого, крім Бога, і служить істині, будучи готовим платити за це особисто. Це правда, що Ісус є пророком любові, але також любов має свою правду. Любов і правда це дві назви тієї самої реальності, це два імені Бога. У сьогоднішній літургії звучать також слова апостола Павла: "Любов довготерпить, любов милосердствує, не заздрить, любов не величається, не надимається, не поводиться нечемно, не шукає тільки свого, не рветься до гніву, не думає лихого,  не радіє з неправди, але тішиться правдою…"(1 Кор 13.4-6). Вірити в Бога, значить відмовитися від своїх упереджень і прийняти конкретну особу, в якій Він об'явився, особу Ісуса з Назарету. І цей шлях веде також визнання Його і служіння Йому в інших.

 

Прикладом для нас  є відношення Марії. Хто краще, ніж вона знала особистість Ісуса? Вона ніколи не обурювалася Його поведінкою, як це робили жителі з Назарету. Вона зберігала в своєму серці таємницю і вміла завжди приймати її все більше на шляху віри, аж до ночі Хреста і в повному світлі Воскресіння. Нехай Марія допоможе також і нам пройти з радістю і вірністю цей шлях.

 

Як завжди, після молитви "Ангел Господній", Папа звернувся до присутніх паломників на площі св. Петра з короткими промовами на кількох мовах. Італійською Понтифік привітав учасників "Національного дня за життя", який в Італії традиційно відзначається у першу неділю лютого. "Я приєднуюся до італійських єпископів, які в своєму посланні на цей день закликають до турботи про життя і сім'ї, що є також ефективною відповіддю на сьогоднішню кризу", - сказав Папа.


За матеріалами http://be.radiovaticana.va