//

Архиєпископ Томазі: Торгівля зброєю – це багатомільярдний бізнес

У сучасному світі бракує політичної волі у справі роззброєння або хоча б контролю над торгівлею зброї. Занадто сильними є впливи тих, хто заробляє на цьому – таким чином ватиканський дипломат у Женеві прокоментував теперішні старання щодо завоювання світового ринку зброї.

 

На думку Архиєпископа Сільвано Томазі, шанси на успіх дуже малі. З одного боку є багатомільярдний бізнес, з іншого – сильні амбіції деяких країн, які будь-якою ціною хочуть розширити свій арсенал, навіть із застосуванням ядерної зброї, – сказав Архиєпископ Томазі.

 

"Політична воля у справі роззброєння у світі як і раніше зіштовхується з перешкодами. Наприклад, Конференція з роззброєння тут, в Женеві, упродовж 10 років не в змозі узгодити план засідання. У Нью-Йорку тривають перемовини щодо нового договору про торгівлю зброєю. Він призначений тільки для контролю, а не заборони. Йдеться тільки про те, щоб ми знали, що відбувається із вогнепальною зброєю, військовою технікою, вертольотами і військовими кораблями, щоб не потрапили в руки терористів, наркоторговців і мафії.


Це буде важливим правовим інструментом, тому матиме світовий рівень. Однак у справі роззброєння ще не дозріла політична воля. Як я вже говорив, упродовж 10 років не можуть навіть домовитися про план роботи. Тим часом витрати на озброєння збільшуються. Кожної хвилини з цього приводу вмирає людина. Збиток оцінюється в 400 мільярдів доларів на рік. Отже людські та соціальні витрати є великими", – сказав представник Ватикану при ООН в Женеві.

 

За матеріалами: Radio Watykańskie